Åpner verdens avanserte og robotiserte batterimodulfabrikk
– Vi forventer at dette markedet vil vokse betydelig fremover, og derfor har vi investert mye i utviklingen av sikre og pålitelige batteriløsninger, sier Bjørn Einar Brath, leder av Offshore Solutions i Siemens.
Norge har hittil vært helt i teten hva gjelder elektrifisering til sjøs, men Siemens opplever nå større interesse fra det internasjonale markedet.
– Vi ser en stor interesse for slike løsninger også utenfor Norge, og bygger denne batterifabrikken fordi vi tenker at den også skal betjene et internasjonalt marked, sier Brath.
Fabrikken består av en robotisert og digitalisert produksjonslinje med åtte robotstasjoner med en kapasitet på opp mot 300MWh i året hvilket tilsvarer noen hundre fartøyer i året. Robotene gjør alt fra å plukke komponenter rett fra pallen helt frem til slutt-testen. Dette gjør det mulig å produsere bærekraftig løsninger her i Norge.
Det er heller ikke tilfeldig at Siemens globalt har brukt 100 millioner kroner på å sette oppe en slik fabrikk i Norge og Trondheim. Norges posisjon innen elektrifisering, Trondheims teknologi og produksjonsmiljø for elektriske løsninger til skip og offshore, nærhet til ambisiøse kunder i den norske maritime klyngen, og offensiv av politikk og støttetiltak for lavutslippsløsninger er viktige faktorer for valget.
– I Trondheim har vi bygd opp et kompetansesenter for elektriske og hybride løsninger som har imponert den globale konsernledelsen så mye at vi har fått ansvaret for å lede utviklingen av våre nye batterisystemer, sier adm. direktør Anne Marit Panengstuen i Siemens.
Til nå har markedet i stor grad vært drevet av elektriske ferger, men også fiskebåter, arbeidsbåter til oppdrettsnæringen og offshoreenheter har et stort potensial fremover. Nylig fikk fabrikken blant annet sin første kontrakt på batterier til bruk offshore på en rigg. Northern Drillings West Mira vil bli verdens første moderne borerigg i drift med en batteriløsning. For en borerigg som West Mira er det beregnet at en batteriløsning fører til 12 prosent reduksjon i årlig drivstofforbruk, 15 prosent reduksjon i årlige CO2-utslipp og 12 prosent reduksjon i årlige NOx-utslipp.
Fakta:
- Batterifabrikken består av åtte robotdrevne stasjoner. I disse stasjonene skjer alt fra utpakking av innkommende produksjonsdeler til sluttesting av ferdig batterimodul.
- Fabrikken produserer 55 batterimoduler hver dag, per skift.
- Batterifabrikken kan produsere batterier både til bruk i Norge og til eksport.
- Kapasiteten til å produsere opp mot 300 MWh i året, med muligheter for skalering.
- Et batteri består av ni batterimoduler, og hver batterimodul består av 28 battericeller.
- Siemens samarbeider med Batteriretur AS for resirkulering av batterimoduler/-celler.
Kilde: Pressemelding fra Siemens