23948sdkhjf

Norsk Fiskarlag tar plastforurensning alvorlig

Norges Fiskarlag har et bredt arbeid med miljø og plast, og våre medarbeidere har besøkt Froan i Trøndelag for å lære mer og få innspill til vårt videre arbeid.

Sonja Elin Kleven Jakobsen i Norges Fiskarlag og Marianne Sandstad i Fiskarlaget Midt-Norge har besøkt øyrekka utenfor Frøya og Mausund feltstasjon over to dager for å se konsekvensene av marin forsøpling og å lære mer om avfallshåndtering fra fiskerinæringen i Froan-området.

De forteller at de ble godt mottatt av Odd Arne Arnesen ved Feltstasjonen som ga en omfattende introduksjon og presentasjon av det arbeidet som gjøres med marin forsøpling ved stasjonen, samt om de ulike prosjektene som stasjonen jobber med i samarbeid med NTNU og videregående skoler. Dagen etter ble viet til feltarbeid, og et besøk til Mausund fiskerihavn og til Mausund fiskemottak.

Mausund Feltstasjon har som mål å være ledende på kunnskap, innovative løsninger og effektivitet på bekjempelse av marint søppel.

Rundt om på havene flyter det millioner av tonn med plast. Til tross for skjerpede krav til utslipp, skylles det ukentlig i land betydelige mengder. Trøndelags skjærgård og Frøya kommune er et av de hardest rammede områdene av marint søppel i Norge. Her ligger også naturreservatet Froan som har et rikt dyreliv.

Feltstasjonen har gjennom egne kartlegginger påvist at om lag 80 prosent av søppelet de finner er av utenlandsk opprinnelse. Det er havstrømmene som fører med seg slikt marint søppel som lander i skjærgården. Dette er også dokumentert gjennom simuleringer gjennomført av Havforskningsinstituttet.

Norges Fiskarlag og Fiskarlaget Midt-Norge ble med ut for å se på tilstandene i naturreservatet, samt for å rydde litt. Ett sted der de flyttet på noen steiner ble det plukket to fulle søppelsekker med avfall.  De fikk se lag på lag med forsøpling fra husholdning, fiskeri, oppdrett og annet, og feltstasjonen har påvist avfall fra fem tiår, og mye av dette er allerede brutt ned til mikroplast. De fem som var med på ekskursjonen plukket 12 søppelsekker med avfall på mindre enn en time.

Norges Fiskarlag og medlemslagene jobber med holdningsarbeid mot marin forsøpling blant våre medlemmer, og det er i den forbindelse viktig å komme seg ut for å se hvordan forsøplingen fra vår egen næring og andre kilder påvirker miljøet.

Dette var også hovedgrunnen for å reise til Mausund. Skal vi kunne gjøre en god intern jobb må vi også komme ut i felt og se hvordan søppelet er i vannmassene og lag på lag i naturen.

Vi må derfor se og lære om konsekvensene vår aktivitet har for dyrene i området, og se hvor lang tid det tar å rydde selv små områder og hvor vanskelig det er å plukke opp søppel som har blitt til mikroplast.

– Jo mer vi lærer om konsekvensene av dette, jo bedre vil vi bli til å kaste avfall der det hører hjemme, understreker de to.

Mausund Feltstasjon har også gjort et godt stykke arbeid når det gjelder mottak innlevering av utrangert fiskeutstyr, og skriver følgende på sin hjemmeside:

«For de som arbeider innenfor fiskeri, bør det opprettes lokale mottak for å levere inn plastkasser og fiskeutstyr som trålposer og tauverk. En undersøkelse nylig, bekrefter nettopp det at når fiskere vet hvor de kan få levert avfall, vil de benytte seg av dette. Et nylig forsøk ved Mausund Feltstasjon gjorde at over 30m³ med garn og tauverk ble samlet inn på kort tid. Alternativt ville dette blitt brent.»

Norges Fiskarlag jobber for å få på plass tilstrekkelige avfallsløsninger for havnene langs kysten, og vi fikk mange gode innspill om hvordan ting både fungerer og ikke fungerer i praksis, og hvordan vi best kan løse dette. Lett tilgjengelige avfallsløsninger for næringen er blant annet en del av løsningen på problemet med marin forsøpling fra fiskerinæringen.

Kilde: Norsk Fiskarlag

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078