Vi spiser og drikker masse plast
En person får i seg 50.000 plastpartikler i løpet av et år gjennom maten vi spiser. Men det kommer også mye inn gjennom lufta vi puster inn.
Det viser ny forskning, som NRK refererer til.
Det skumle er tallet trolig kan være høyere – mye høyere, fordi kun 15 prosent av de mest brukte mat-typene er blitt testet. Ett av funnene i undersøkelsen er at det er langt mer plastpartikler i vann på drikkeflasker enn vann fra krana på kjøkkenet. Faktisk 22 ganger mer mikroplast plastvannflasker. Det er ikke klart hvor stor skade plastpartiklene vi får i oss gjennom mat og drikke, gjør på vår helse, men forskerne tror at risikoen ikke er så stor. For å forsøke å avdekke denne usikkerheten, er det satt i verk flere forskningsprosjekter om temaet, blant annet ved Universitetet i Bergen, skriver NRK.
Rapporten som statskanalen refererer de nyeste funnene fra er presentert i tidsskriftet Environmental Science and Technology.
Eit menneske får i seg minst 50.000 plastpartiklar i året gjennom maten, og ei tilsvarande mengd gjennom lufta vi pustar inn, viser ny forsking.
Mikroplast finnes over alt rundt oss – over hele verden. I lufta, på bakken, i elver og til og med på store havdyp har forskerne funnet mikroplast. Og i øl og sjømat. Det er også funnet mikroplast i avføring fra mennesker, noe som beviser at mikroplasten tas opp i menneskekroppen.
- Vi trenger å forske mer på dette temaet, sier marinbiologen Kieran Cox ved Universitetet i Victoria i Canada. Han er ansvarlig for rapporten, og legger til at de ikke har testet brød, prosesserte produkter, kjøtt, meieriprodukter eller grønnsaker. Han tror det er store mengder mikroplast i disse matvarene også.
MIKROPLAST: Marinbiolog Kieran Cox har undersøkt hva mennesker får i seg av mikroplast gjennom mat og drikke - og det er ganske mye. FOTO: UNIVERSITY OF VICTORIA
Resultatene har ført til at Cox har endret matvanene sine, skriver NRK videre. Blant annet har han droppet alle former for plastemballasje og at han prøver å unngå drikke vann på flaske.
Avslutningsvis minner forskeren oss på at menneskene er en del av økosystemet, og at vi alle kan gjøre noe for å få ned bruken av engangsplast.