Skal forske på kompositt-gjenvinning
For tiden finnes det ingen prosess for kjemisk gjenvinning av hardplastglassfiberkompositter (GFRP).
Dette er den mest dominerende fiberkompositten på markedet. Det skriver plastnet.se.
Hardplastglassfiberkompositt har svært lang levetid grunnet sine strukturer, og det har en stor miljøpåvirkning når de blir så gamle at de må byttes ved deponering eller forbrenning. Det optimale vil være å atskille plast og fiber i kompositten og sirkulere disse strømmene av sekundære materialer.
Det svenske statlige forskningsinstituttet Rise skal med hjelp av kjemisk gjenvinning, såkalt solvolys, undersøke om det er mulig atskille glassfiber og plastkomponenter til nye brukbare ”kjemiske byggeblokker” og gjenvinne glassfiber.
Det er to prosjekter som har fått midler til å starte opp. Det ene er ”Rekovind – kjemisk gjenvinning av vindturbin-blader”. Dette er prosjekt som skal gå over halvannet år med gjenvinning av utraderte vindturbin-blader der den svenske Energimyndigheten og EnergiForsk og Vindforsk industrinettverk, er sponsorer.
Det andre er et treårig prosjekt kalt ”ReComp – sirkulære strømmer fra glassfiberkompositt”. Dette er prosjekt som er finansiert av Vinnova og er et mer samfunnsorientert prosjekt der alle strømmer av glassfiberkompositt skal undersøkes. Begge prosjektene ledes ifølge Plastnet.se av Rise Sicomp.
Kilde: Plastnet.se