23948sdkhjf

En av Norges største bedrifter tar Plastløftet

Orkla er en av de første norske bedriftene som signerer Plastløftet.

– Vi ønsker å utvikle enda mer bærekraftige emballasjeløsninger. For å lykkes må vi dele kunnskap og samarbeide på tvers av bransjer og fagområder. Dette er en mobilisering vi må stå sammen om, sier Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla i en pressemelding

Målet med Plastløftet er å styrke den sirkulære plastøkonomien. Bedrifter som tar løftet skal jobbe aktivt for å øke andelen av resirkulert plast i sin emballasje, unngå unødig plastbruk og designe emballasje som er enklere å gjenvinne.

Grønt Punkt Norge står bak Plastløftet, som er lagt over samme lest som EUs nye bærekraftmål for 2025 og 2030.

– Jeg er ikke overrasket over at Orkla er blant de aller første til å signere Plastløftet. Hele konsernet har i en årrekke jobbet svært godt med miljø og bærekraft. At de nå tar Plastløftet sender et viktig signal til andre store emballasjebrukere og -produsenter i Norge. Det er på tide å samles rundt felles plastmål, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

– Ingen sitter på alle svarene

Fram mot 2025 skal 100 prosent av Orkla-emballasjen være resirkulerbar, ifølge konsernet målsetninger. 50 prosent av plastemballasjen skal dessuten produseres av resirkulerte eller fornybare materialer. Mageli er opptatt av å skape et godt samarbeidsklima med andre aktører.

– Ingen sitter på alle svarene selv, og i mange tilfeller er ikke teknologien på plass ennå. For å komme dit vi må, kreves det kompleks forskning som hele verdikjeden i fellesskap må delta i. Vi må også ta ansvar for å skape et velfungerende marked for resirkulert plast, sier han.

Kuttet utslipp med 80 prosent

Orkla deltar derfor i en rekke bransjeinitiativer, som FuturePack og Design for gjenvinning. Selskapet har også tatt flere ulike grep for å redusere miljøbelastningen knyttet til sine eksisterende produktlinjer. Gjennom KLAR-serien utvikler Orkla nye løsninger som tas i bruk i hele porteføljen.

– Vi benytter nå resirkulert plastmateriale i alle våre flasker innen flytende tøyvaskemiddel. På den måten sparer vi rundt 90 tonn ny plast årlig. Ved å bytte ut HD-PE-plast med resirkulert plast kutter vi dessuten CO2-utslippet vårt med hele 80 prosent fra plasten på disse produktene, sier Bård Bringsrud Svensen i Orkla Home & Personal Care.

Jaana Røine utfordrer nå flere Grønt Punkt-medlemmer til å ta Plastløftet. Deltakende bedrifter setter seg mål for reduksjon i unødvendig bruk av plast, design for gjenvinning og for hvor stor andel av egen emballasje som skal være laget av resirkulert plast innen 2025 og 2030.

Plastløftet er en arena for kunnskapsdeling innad i og på tvers av bransjene. Tre ganger i året møtes bedriftene som har tatt Plastløftet for å lære av hverandres erfaringer med bærekraftig emballasje.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093