Grønnere LEGO-klosser
Et forskningsprojekt ved Aarhus Universitet har kartlagt nedbrydningsprosessene en gruppe plastmaterialer, som har et bæredyktig potensiale som fremtidens LEGO-klosser.
Forskere fra forskningsgruppen Plastic and Polymer Engineering ved Institutt for Ingeniørvitenskap, Aarhus Universitet, har i samarbeide med LEGO Group kartlagt nedbrydningsprosessen for en gruppe plastmaterialer, som har et bæredyktig potensiale som fremtidens LEGO-klosser.
Det går fram av en pressemelding.
Konklusjonen er at verken vann, ilt, barnesavl eller andre mekanismer nedbryter plasten. Den nye, bæredyktige plasten brytes ned utelukkende som følge af fysisk aldring, f.eks. ved varmepåvirkning. Resultatene er nylig bitt publisert i forskningsmagasinet Royal Society of Chemistry.
Det baner vei for å introdusere grønnere LEGO-klosser, og konsernet arbeider generelt mot for å erstatte de nåværende plastmaterialene med et holdbart, bæredyktig alternativ i 2030, går det fram av pressemeldingen fra Aarhus Universitet.
– Vi har nå kartlagt nedbrytningsmekanismen for en gruppe av grønne polymerer, som kan brukes i plastleketøy i dag. Matchet med brukernes forbrukssyklus kan vi nå derfor forudsi hvor lang tid det tar å bryte ned materialet i en slik grad, at kvaliteten ikke lenger lever opp til kravene. LEGO-klosser holder seg godt og de nye klossene av bæredyktige og grønne materialer skal holde like godt, sier kjemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen.
BÆREKRAFTIGE KLOSSER: Kjemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen sier at formålet med projektet er å gøre fremtidens LEGO-klosser bæredyktige – enten ved å bruke gjenbruksplast eller biobasert plast som eksempelvis sukkerrør. FOTOGRAF: SØREN KJELDGAARD/AARHUS UNIVERSITET
LEGO-konsernet lanserte i 2018 sine første produkter som var produsert av bioplast (sukkerrør) som et ledd i en større 2030-plan for samtlige kjerneprodukter i konsernets sortiment – inklusiv emballasje produsert av bæredyktig plast.
– I over 60 år har vi brukt samme plast, som inngår i de fleste av våre LEGO-produkter. Vi vet at det virker, og vi ve at klossene holder, men vi vil gjerne være enda bedre til å analysere holdbarheten av våre produkter. Vi inngikk et samarbeide med Aarhus Universitet for å finne den dyptgående forståelse for hvorfor tingene virker, og hvordan vi finner nye ting, som virker like godt, sier René Mikkelsen, senior prosjektleder ved Materials R&D hos LEGO.
Emil Andersen, kjemiingeniør og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, supplerer:
– Formålet med projektet er å gjøre fremtidens LEGO-klosser bæredyktige – enten ved å bruke gjenbruksplast eller biobasert plast som eksempelvis sukkerrør. Men det er en ’non-negotiable characteristic’, at fremtidens LEGO-klosser skal holde like så godt som tidligere. Derfor er det ikke snakk om at klosserne skal være bionedbrytbare. Det er bærekraftige, høykvalitets produkter, som kunne levere mange års gode lekeopplevelser.
For Emil Andersen handler det i stor grad også om å bane vei mot en mer bæredyktig produksjon – ikke bare hos LEGO, men hos tilsvarende virksomheter.
Kilde: Pressemelding fra Aarhus Universitet