23948sdkhjf

VIDEO: Gjør havplast om til mulighet i sirkulær økonomi

Plast og mikroplast i havet har vært et hett debattemne det siste året.

Alt fra vitenskapelige artikler om plast som finner veien inn i fisken vi spiser og inn i blodet vårt til videoer av fugler som kveles av plastrester har sørget for at flere har våknet opp for alvoret med å forsøple med plasten og å ikke resirkulere den.

Som en del av kampen mot det marine plastavfallet har SINTEF startet opp prosjektet OPTOCE – Ocean Plastics Turned into an Opportunity in Circular Economy (Havplast gjort om til en mulighet i sirkulær økonomi).

Prosjektet ledes av SINTEF, og finanseres over det norske bistandsprogrammet mot marin forsøpling.

- Prosjektet har som mål å demonstrere nye vinn-vinn-løsninger for avfallshåndtering, der ikke-gjenvinnbart plastavfall blir benyttet som energi i lokal, energiintensiv industri. Dette er mest energieffektivt, og i tråd med sirkulær økonomisk tenkning, skriver SINTEF på sine sider om prosjektet.

Dette skal etter planen føre til:

  • økt behandlingskapasitet for avfall betydelig,
  • redusert bruken av ikke-fornybare energikilder og råmaterialer i energiintensive industrier
  • redusere behovet for deponering og forbrenning

Prosjektet er internasjonalt, og involverer en rekke land i Asia som Kina, India, Thailand, Vietnam og Myanmar, hvor plastavfall er et virkelig stort problem.

- Utfordringene knyttet til plastforurensning er av global karakter og løses mest effektivt ved internasjonal samhandling, skriver SINTEF.

Prosjektet har en kostnadsramme på 46 millioner NOK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.075