23948sdkhjf

Handelskrigen åpner for nye markeder

Ålesund-bedriften Laader Berg lager maskiner for skumplast og har kunder verden over. Nå merker bedriften en stans i etterspørselen i det kinesiske markedet på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina.

- USA er verdens største marked for skumplast-produkter. De fleste ledende kinesiske produsenter leverer madrasser og sofaer til dette markedet, og med de høye tolltariffene som USA har innført, lønner det seg ikke lenger å produsere i Kina og sende varer til USA. Dette er utfordrende for kinesiske produsenter, og for Laader Berg som leverandør til disse, sier daglig leder Per Henning Vågen i Lader Berg. Han fortsetter:

- Kinesiske produsenter setter ordrer på hold, samtidig som de arbeider for å reetablere produksjon til land hvor det ikke er tollbarierer til USA. Dette gir oss nye muligheter i nye markeder.

HANDELSKRIG, NYE MULIGHETER: - Kinesiske produsenter setter ordrer på hold, samtidig som de arbeider for å reetablere produksjon til land hvor det ikke er tollbarierer til USA. Dette gir oss nye muligheter i nye markeder, sier daglig leder i skumplast-maskinprodusenten Laader Berg, Per Henning Vågen. FOTO: MORTEN DAHL

Laader Berg AS lager maskiner for produksjon av polyuretan-skum, myk skumplast, til møbler, madrasser, bilindustri, bekledning og skoprodusenter. De har utviklet sin egen prosess som de kaller Maxfoam, og som er blitt den mest brukte skummingsprosessen verden over.

Ålesund-bedriften omsetter for mellom 80 og 100 millioner kroner i året, og har for tiden 40-50 ansatte. Laader-Berg ble stiftet i 1960 av Laader Berg, og vil med dette fylle 60 år i 2020. Firmaet eies i dag av tredje generasjon Laader Berg. Vågen opplyser at all virksomhet er samlet i Ålesund – fra engineering til produksjon og pakking av maskiner som sendes til kunder verden over og monteres og igangkjøres av Laader Bergs supervisorer.

Det tar to-tre måneder å produsere en maskin, og det tar om lag seks måneder fra ordre settes til maskinen er levert. En maskin koster mellom fem millioner for den enkleste og opptil 15 millioner kroner for den mer avanserte og største.

Bedriften kan skilte med en eksportandel av nye maskiner på 100 prosent over de siste 20 årene og har solgt maskiner i til sammen 90 land. Bedriften har i årevis laget maskiner i verdensklasse for skumplastproduksjon, og er representert med agenter i mer enn 100 land.

MAXFOAM: Laader Berg AS lager maskiner for produksjon av polyuretan-skum, myk skumplast, til møbler, madrasser, bilindustri, bekledning og skoprodusenter. De har utviklet sin egen prosess som de kaller Maxfoam, og som er blitt den mest brukte skummingsprosessen verden over. FOTO: LAADER BERG

Kina er ett av landene som de leverer maskinene til. Der har skumproduksjonen vært høy de senere årene, men handelskrigen med USA, har ført til at mange av produsentene har satt sin produksjon på vent, og mange velger å flytte produksjonen til andre lavkostland i Asia.

- Kina har i flere år bygget opp skumplast-produksjonen og solgt konsumentvarer til USA. Men etter at USA innførte straffetoll på skum, har de kinesiske produsentene blitt tvunget til å gjøre noe – blant annet å flytte produksjonen til andre land. Det at kinesiske fabrikker nå etablerer seg i andre asiatiske lavkostland kan på litt sikt gi oss andre muligheter i nye markeder, forsetter den daglige lederen i Laader Berg.

Han mener at det vil bety at kinesiske produsentene kommer styrket ut, da de etablererer seg i land hvor de oppnår en lavere kostbase, og en styrket global tilstedeværelse gir en styrket fleksibilitet og kapasitet og kan agere i markedet med en styrket posisjon

- Vi merker at kinesiske fabrikker har satt nye prosjekter på vent, noe som gjør at vi ikke får solgt maskiner i den fart vi ønsker, sier Vågen. Han liker ikke å kalle handelskrigen mellom de to stormaktene for en handelskrig, men en reforhandlingsstrategi fra amerikansk side. En strategi som synes vel begrunnet, men måten forhandlingene utfolder seg på fremstår som ny, og konsekvensene for industrielle aktører er uoversiktlig og mindre forutsigelig.

- Industrien – uansett hvor – er avhengig av stabilitet og forutsigbare rammevilkår, og det er klart at reforhandlingsstrategien til den nye amerikanske administrasjonen rokker ved dette. Men å rokke med det bestående er vel nettopp virkemiddelet i deres måloppnåelse, sier Vågen.

- Men samtidig, endringer og nye forutsettinger åpner alltid opp for nye muligheter. De underliggende langsiktige driverne for konsumentvareindustrien og styrket kjøpekraft ligger fortsatt fast; befolkningsvekst, mindre fattigdom, økende middelklasse, innenfor rammen av bærekraft, er lovende for fortsatt og økende bruk av skumplast i årtier fremover, avslutter den daglige lederen i Laader Berg på K 2019-messen i Düsseldorf.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096