23948sdkhjf

- Kineserne kopierer hele tiden, og det er en utfordring

- Vi er lei av frekke kinesiske konkurrenter. De kopierer i ett sett. Det sier Birger Elmgaard Sørensen. Han er adm. dir. i danske Roll-O-Matic.

På K-messen i Düsseldorf for et par uker siden rapporterer det danske Magasinet Plast at de ble stoppet da de ville ta bilder av nye kinesiske vidunderløsninger på messen. «No photos», fikk bladets utsendte beskjed om.

- Fotoforbudet er en direkte konsekvens av kinesernes trang til å kopiere. Det er helt vilt, og virkelig irriterende. De stiller seg åpenlyst opp og filmer og tar bilder hele tiden selv. Noen ganger observerer de en maskin i flere timer i ett strekk, sier Birger Elmgaard Sørensen til Magasinet Plast.

Han sier at de kan se at deres teknologi blir kopiert i Kina.

- De stjeler med armer og bein, og det eneste vi kan gjøre med det er å dekke til de viktigste og spesialutviklede delene av maskinene, fortsetter han. Heldigvis er det så mye knowhow i maskinene, som er svært vanskelig å kopiere.

- Dessuten investerer vi mye i utvikling av maskinene slik at vi alltid ligger et skritt foran. Det frekkeste jeg har opplevd var en kineser, som ba om å få ta et bilde av oss foran vår stand. To måneder etter var det på forsiden av deres brosjyre. Det var et bilde av oss på standen der deres logo var fotoshoppet og byttet ut med vår, sier Sørensen videre.

Plastmagasinet opplyser til sine lesere at Roll-O-Matics’ opplevelse ikke er den eneste. Mange av utstillerne på K 2019-messen fortalte om samme historie. En av dem er maskinprodusenten Arburg.

- Jo, jeg kjenner til «nysjerrige» kinesere som helt åpenlyst og målrettet står og filmer og tar bilder av alt. Vi antar at de ser etter alt fra design, markedsføring og tekniske løsninger og detaljer. Men jeg er usikker på hvor mye som faktisk blir realisert, sier Arburgs adm.dir. Michael Kylling til magasinet.

KOPIERING: På K-messen er det lett å filme og fotografere standene. Spesielt skal kineserne være interessert i dette, og kopiere det de ser, ifølge danske utstillere på messen. FOTO: MORTEN DAHL

Ifølge organisasjonen for den danske plastforeningen – Plastindustrien – er det vanskelig å anslå hva kopieringen utgjør i kroner og øre, men de bekrefter at det forekommer og at det er et problem. Organisasjonen uttaler at de jobber mot sterke krefter når det gjelder piratkopiering av maskiner og annet utstyr.

OECD har estimert at piratkopiering utgjør om lag 3,5 prosent av den samlede verdenshandelen. EUs agentur for intellektuelle eiendomsrettigheter har offentliggjort en rapport som dekker utgiftene for danske bedrifter ved piratkopiering innen 11 ulike bransjer. Her estimeres det at danske virksomheter innen de 11 næringene totalt har et salgstap på 6,168 millioner danske kroner. Dette er altså tap direkte forbundet med forfalskning. Det samlede antallet tapte arbeidsplasser anslås til å være 3.893.

 

Kilde: Magasinet Plast/plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125