23948sdkhjf

Direktoratet gir grønt lys for Fishglobe V6

Fiskeridirektoratet har i dag gitt tilsagn om to utviklingstillatelser til Fishglobe AS sitt konsept Fishglobe V6.

Fiskeridirektoratet gir Fishglobe tilsagn om to utviklingstillatelser på 780 tonn maksimalt tillatt biomasse (MTB) hver, totalt 1560 tonn MTB.

Det melder direktoratet på sine hjemmesider.

Det var i august 2017 at Fishglobe søkte om tre utviklingstillatelser for sitt konsept Fishglobe V6, som er en globeformet, lukket, flytende produksjonsenhet for oppdrett av fisk. Enheten vil være et fullskala matfiskanlegg i motsetning til postsmoltanlegget Fishglobe V5. Den ble tatt i bruk like før jul i i fjor. Plastforum skrev om byggingen av denne store termoplast-merden i fjor sommer.

Det er Østlandets Plast- og dykkerservice (ØPD) som har bygget de enorme merdene i termoplast. Du kan lese artikkelen fra byggingen av Fishglobe V5 her.

VERDENS STØRSTE: De tre karene i Østlandets Plast- og dykkerservice (ØPD) sørget for at byggingen av verdens største termoplast-byggverk, Fishglobe V5, ble ferdigstilt i fjor. Fra venstre produksjonssjef Kristoffer Rønning, salgs- og markedsansvarlig Geir Andresen og gründer og direktør for forretningsutvikling, Nils-Johan Tufte. FOTO: MORTEN DAHL

Sist høst fikk selskapet melding om at denne type merde-konsept falt innenfor ordningen.

Nå har altså konseptet fått to utviklingstillatelser fra Fiskeridirektoratet. I sin behandling av søknaden skriver direktoratet at Fishglobe vil kunne føre til vesentlig mindre lusepåslag på laksen.  Under forutsetning av at prosjektet realiseres slik som beskrevet i søknaden.

Fiskeridirektoratet mener videre at Fishglobe har sannsynliggjort at det omsøkte konseptet vil ha lavere risiko for rømming og dermed vil være mer rømningssikkert enn dagens tradisjonelle merdoppdrett. Direktoratet mener også at Fishglobe V6 også kan være en bidragsyter til at næringens arealutfordringer kan bli løst. Det kan gjøres ved at den kan ligge i områder som ikke er vurdert til  å være egnet for konvensjonelle oppdrettsanlegg.

Investeringskostnadene for Fishglobe V6 vil ligge på 193 millioner kroner. Det er ganske mye mer enn de opprinnelige 79 millionene som lå i søknaden, men selskapet bak Fishglobe V6, sier at kostnadene er økt etter erfaringene med V5-versjonen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078