23948sdkhjf

EU sier nei til plastgjenvinning

Europaparlamentet har stanset kommisjonens forslag om begrensninger av bly i PVC. 

Beslutningen innebærer at medlemmene blåser i den omfattende vurderingen som er blitt gjort av den europeiske kjemikaliemyndigheten ECHA. Der slås det fast at gjenvinning er det beste alternativet sett ut ifra et helse- og miljøsynspunkt.

Det skriver plastnet.se

- Det er en urovekkende utvikling at politikerne ikke baserer sine beslutninger på ekspertmyndighetens vitenskapelige vurdering, sier Lena Lundberg, som ansvarlig for Ikems sektorgruppe PVC Forum, i en pressemelding. Ifølge ECHA er det sikrere å gjenvinne gamle PVC-produkter med bly i enn å energiutvinne dem. Dessuten minsker hver kilo PVC som gjenvinnes med om lag to kilo kulldioksid.

EU-kommisjonen hadde foreslått begrensninger for bruken av bly i PVC-produkter for å også håndtere importerte produkter. Det skulle bare gjøres visse unntak for bly i gjenvunnet PVC om den ble brukt i spesifikke byggematerialer. For en del av disse produktene var kravet at den gjenbrukte PVC’en skulle omfattes av nye råvarer. Det var også krav på blyinneholdet i den gjenbrukte PVC’en.

I Europa gjenvinnes om lag 750 000 tonn PVC hvert år og vedtaket i parlamentet skaper nå en usikkerhet for de investeringene som er gjort i PVC-gjenbruket. Vedtaket motarbeider også EUs strategi for plast i en sirkulær økonomi og muligheten til å nå gjenvinningsmålene for Circular Plastics Alliance.

- Europaparlamentets vedtak innebærer dessverre også at forbudet mot import av artikler som inneholder bly utsettes. Dette er også svært beklagelig fordi den europeiske industrien frivillig har erstattet denne stabilisatoren og ikke vil få inn flere produkter, sier Lena Lundberg.

PVC er en av verdens eldst plastmaterialer, og ble første gang brukt for om lag 100 år siden. Det brukes først og fremst i byggematerialer som har lang levetid. PVC er også et plastmateriale som egner seg svært bra for gjenvinning til nye produkter. Dette kan gjøres mellom sju og 10 ganger før egenskapene blir for dårlige. I Europa har man gjenvunnet PVC i mer enn 30 år, og i dag gjenvinnes rundt 750 000 tonn PVC årlig år. Dette gir en besparelse på mer enn 1,5 millioner tonn kulldioksid per år. Målet for bransjen år å gjenbruke en million tonn PVC i 2030.

 

Kilde: Plastnet.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11