23948sdkhjf

- Bekmørkt som følge av korona

Tre av 10 bedrifter har likviditetsproblemer. Halvparten har allerede gjennomført permitteringer – og åtte av 10 vurdere ytterligere permitteringer. Det viser NHOs siste medlemsundersøkelse. - Bekmørkt, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Den tredje medlemsundersøkelsen til NHO etter at korona-krisen startet for alvor i Norge viser stadig verre tall.

- For en uke siden ble tallene fra NHOs medlemsundersøkelse omtalt som sjokkerende. Da er det vanskelig å finne de riktige ordene denne gangen, sier adm. direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

- Uansett hva man kaller dette – krakk, krise, unntakstilstand – det er nesten umulig å ta for hardt i. Det blir vel slik at vi lager nye uttrykk for de neste 100 år: «Korona-krise» blir ettertidens standard.

NHOs medlemsundersøkelse viser at situasjonen nå er prekær i så godt som alle bransjer og i absolutt hele landet, som en følge av koronaviruset.

  • Halvparten (50 prosent) har gjennomført permitteringer – dobbelt så mange som for én uke siden (24 prosent). Og til tross for permitteringene som er varslet denne uken: nesten åtte av 10 vurderer (77 prosent) fortsatt å permittere utover det som er gjort.
  • Særlig høyt innen reiseliv, der ni av 10 bedrifter (87 prosent) har permittert ansatte, og 73 prosent har permittert mer enn tre firedeler av sine ansatte. Også høyt antall permitteringer i service og handel (76 prosent).
  • Tre av 10 bedrifter (28 prosent) planlegger nedbemanning/oppsigelser.
  • Tre av 10 (28 prosent) har likviditetsproblemer på grunn av koronaviruset og mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. Også her er problemet størst i reiseliv.
  • Åtte av 10 (82 prosent) har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset. Opp fra 68 prosent i forrige undersøkelse.
  • 54 prosent har problemer med å levere varer og tjenester, opp fra 42 prosent i forrige undersøkelse.
  • Vi ser stadig tydeligere tegn til at verdikjeder rammes. 61 prosent av bedriftene oppgir at leverandørene deres har varslet om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser.

- Dette er sannsynligvis den alvorligste krisen Norge har stått overfor siden andre verdenskrig. Det finnes ikke virkemidler som kan stoppe dette akkurat nå, men vi må alle gjøre det vi kan for å minimere effektene så godt som mulig. Det er nå viktigere enn noen gang at de hjulene som kan holdes i gang, får rulle!

- Fellesskapet, med Stortinget, regjeringen og helsemyndigheter i spissen, har tatt mange viktige grep for å begrense skadene. Vi må gi regjeringen og Stortinget honnør for det som er gjort, selv om vi alle vet at det frem i tid er behov for å gjøre mer, slik regjeringen har planlagt.

- Og vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig. Vi må stoppe spredningen av koronaviruset og alle må følge helsemyndighetenes råd, men uten at det går utover forsyningslinjene, både internt i Norge og over grensen til Norge.

- Vi er svært bekymret over det vi hører fra medlemsbedriftene våre. Kommuner praktiserer for eksempel forskjellige regler for smittevern og karantene, og mange går lenger enn de nasjonale retningslinjene.

- Helsekrisen vi står er i meget alvorlig, men vi må være forberedt på at den økonomiske krisen kommer til å vare lenger enn helsekrisen. Vi må skape trygghet for både helse og arbeidsplasser – vi må sikre at folk har en jobb å gå til når dette en gang er over.

- Vi må fortsette å handle varer og tjenester av hverandre! Både bedrifter, det offentlige og folk flest. Offentlige anbud må ikke stoppe opp.

Undersøkelsen er gjennomført 19. og 20. mars. 5437 har svart (med unntak av to spørsmål: om fremtidige permitteringer (1417 svar), og om oppsigelser (1505 svar).

 

Kilde: NHO

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.13