23948sdkhjf

Norsirk vil ha økt gjenvinning av isopor

«Norsirk satser på økt gjenvinning av EPS (på folkemunne isopor). Det er et initiativ som er viktig og miljøvennlig».

Det skriver Jan Endre Vartdal, som er nestleder i EPS-foreningen i et innlegg på Avfallsbransjen.no.

Gjennom to resirkuleringsmaskiner skal Norsirk materialgjenvinne hele 90 prosent av EPSen. Som Stig Ervik (Administrerende direktør i Norsirk) selv sier, har EPS et stort og uutnyttet gjenvinningspotensial. Det er vi enig med Ervik i. Utfordringen er enkel. Det er for få gjenvinningsstasjoner som gjenvinner EPS i dag.

EPS bør gjenvinnes og gjenbrukes. Ikke bare fordi materialet har egenskapen til å gjenbrukes, men også fordi materialet har unike miljøegenskaper. EPS bidrar til økt mattrygghet og mindre matsvinn, og som isolasjon gir EPS varmere, tryggere og mer miljøvennlige bygg.

EPS er robust og har høy isolasjonsverdi. I tillegg består EPS av 98 prosent luft så det er enkelt å frakte. Alternativer som papp, stål, tre eller andre plastmaterialer vil være tyngre, og sannsynligvis bidra til økte CO2-utslipp ved transport av varer og fisk.

Vårt mål er at mest mulig, helst all, EPS skal gjenvinnes. Da kan vi lage byggisolasjon av brukte fiskekasser, og motorveier av EPSen som tidligere er brukt til frakt av varer. Dessverre er mulighetene for forbrukerne for få i dag. At Norsirks initiativ vil hjelpe er det ingen tvil om, men ansvaret ligger også hos gjenvinningsstasjonene.

I dag blir EPSen fra husholdninger levert og mottatt på lokale kommunale og interkommunale stasjoner. AV disse er det 41,5 % som har en egen innsamling for EPS. Det betyr at nesten 60 % håndterer EPS som restavfall.

Det er ikke bærekraftig å brenne EPS som vi heller kunne brukt til å lage nye produkter. Derfor er det viktig at flere gjenvinningsstasjoner tar imot EPS.

Det er forbrukerne som gjør jobben, men uten tilgjengelige muligheter vil EPS fortsatt bli til restavfall. Norsirk har startet et godt prosjekt for å sikre høyere gjenvinningsgrad av EPS, og vi håper kommunene følger etter.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.127