Norsk plastbransje lite rammet av koronapandemien
- Mitt inntrykk er at det er mye som tyder på at våre medlemmer er lite berørt av koronapandemien. De fleste anleggene går, og leveransene så langt gjennom distributørene ser ut til å fungere normalt.
Det sier Morten Vollan i NPG Norge – plastrørindustriens interesseorganisasjon.
Plastforum har vært i kontakt med de tre toneangivende plastforeningene i Norge; NPG, Norsk Komposittforbund og EPS-foreningen. Tilbakemeldingene tyder på at norsk plastbransje så langt har vært lite berørt av koronapandemien.
-Jeg har snakket med noen av våre medlemmer, og tilbakemeldingen er at våre medlemmer er lite berørt, sier Morten Vollan i NPG Norge. Han legger til at det ikke er noen meldinger om permitteringer knyttet til korona.
- Hvis det ikke skjer noe spesielt som hindrer videreføring av igangværende og planlagte arbeider, ser det ut til at vår bransje vil klare seg godt på egenhånd uten bidrag fra det offentlige. Men mye er usikkert i disse tider, og bransjen er selvsagt spente på hva som skjer til høsten, sier Vollan videre. Han forteller at en medlemsbedrift har overført smittevernutstyr til kommunen fra sitt beredskapslager.
Også daglig leder i Norsk Komposittforubnd, May Britt Hansen, sier at tilbakemeldingen fra deres medlemmer er at det for de aller fleste er tilnærmet normal produksjon, med unntak av noen få som har måttet permittere.
LITE BERØRT: Daglig leder i Norsk Komposittforbund, May Britt Hansen (f.v.), Morten Vollan i NPG Norge og Jan-Erik Engebretsen i EPS-foreningen sier at plastbransjen er lite berørt av koronapandemien så langt.
- Den største utfordringen vi har fått inntrykk av, er relatert til utenlandske arbeidere, og karantenetider/tilgang på arbeidskraft. Bransjen melder også om utfordringer i forhold til svak kronekurs, både relatert til økte priser, samt i forhold til at norske lønninger er mindre attraktive for utenlandske arbeidere. De fleste av våre medlemsbedrifter har hatt en god ordrereserve, men hvordan denne situasjonen vil bli fremover med potensielle prisøkninger og salg er vanskelig å forutse på nåværende tidspunkt. Vårt inntrykk er at bransjen så langt ser ut til å stå stødig, og klarer seg etter forholdene bra, sier Hansen.
Leder i EPS-foreningen, Jan-Erik Engebretsen hos Jackon, sier at det kan bli utfordringer med etterspørsel, fall i aktiviteten i byggeindustrien, og at dette kan påvirke deres medlemmer direkte.
FÅ KONSEKVENSER: Verken EPS-foreningen eller Norsk Komposittforbund melder om store konsekvenser av pandemien så langt.
- Men enn så lenge ser vi ingen direkte konsekvenser av koronapandemien, etterspørselen er på normalt nivå. Jeg kjenner heller ikke til kjente utfordringer rundt smitte eller stenging eller endring av produksjon. Alle følger smittevernrådene fra myndighetene, sier Engebretsen, og fortsetter:
- Vil til enhver tid tilpasse oss aktivitetsnivået, og det vil ikke være noen spesielle utfordringer med å komme tilbake til normal drift såfremt aktivitetsnivået i markedet er normalt.
Han kjenner ikke til bedrifter som har gått konkurs, søkt om støtte eller som har permittert eller sagt opp ansatte.
Tilbakemeldingen fra de tre foreningene tyder på at produksjon av smittevernutstyr ikke har vært særlig framtredende.