23948sdkhjf

På jakt etter plastnedbrytbare enzym

Et forskerteam fra Insitut for Ingeniørvidenskap ved Aarhus Universitet, har nylig mottatt støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond for å finne en av naturens store hemmeligheter: De enzymene, som faktisk kan bryte ned plast.

Det skriver det danske nettstedet plastfokus.dk.

Prosjektet barer seg på et nylig vitenskapelig gjennombrudd, hvor forskere fra Stand University og Beihang University fant en rekke mikroorganismer som blant annet voksmøll og ormer, som kan bryte ned poleytylen, PE.

-På er en polymer som er svært vanskelig å bryte ned, og som man fram til nå ikke har trodd kunne brytes ned på en naturlig måte. Nå har man imidlertid identifisert mikroorganismer, som danner ryggraden i denne type plast, og der jakter vi nå på kullstoff- kullstoff-forbinde. Dette utfører oppgaven for mikroorganismene, sier lektor Zheng Guo, som leder prosjektet.

80 prosent av all plast som blir produsert, inneholder denne meget sterke kullstoff-kullstoff-ryggraden. Forbrenning og deponering er i dag de vanligste metodene for å bli kvitt plast, men det løser ikke problemet, da produksjonen av plast kun er økt de seneste 10-årene. Derfor er det bruk for en løsning på plastproblemet,

– Det er ikke kun forskere og industrien, men hele verden, som ivrig ser etter banebrytende ny forskning innen enzymatisk nedbrytning av plast. Det gir en kjempemotivasjon for dette prosjektet, som markerer første milepæl på denne veen, og lykkes vi med prosjektet, åpner det opp for et helt nytt forskningsfelt i utviklingen av polymernedbrytbare enzymer, sier Guo videre.
Prosjektet, som er støttet av Danmarks Frie Forskningsfond med knappe tre millioner danske kroner, starter opp i september 2020. Prosjektet er ledet av Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, men drar inn forskere fra flere ulike fagfelt.

Kilde: Aarhus Universitet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093