Åpnet bærekraftig isopor-anlegg
Vartdal Plast foretok torsdag den offisielle åpningen av nytt anlegg for komprimering av EPS på Liadal i Ørsta kommune. Ordfører Stein Aam stod for den høytidelige snorklippingen.
For Vartdal Plast markerer dette første skritt i en satsing for å få avfall av EPS, på folkemunne kalt Isopor, tilbake i loopen som nye plastprodukt.
Vartdal Plast har i mange år brukt kapp fra egen produksjon tilbake i produksjonen av byggisolasjon. Slik har alt av EPS-kapp fra egne anlegg blitt gjenbrukt. EPS er i Norge blant fraksjonene med høyest grad av gjenvinning. Likevel har Vartdal Plast over lenger tid registrert at mye av den «vanskelige» EPSen ikke blir materialgjenvunnet, men blir sendt til forbrenning. Dette gjelder for eksempel kapp fra byggeplasser, emballasjekasser fra anlegg som ikke komprimerer selv og EPS som for eksempel lir brukt for å emballere møbler og elektriske artikler.
ÅPNING: Ordfører Stein Aam stod for den høytidelige snorklippingen da Vartdal Plast åpnet sitt nye anlegg for komprimering av EPS. FOTO: ANDREAS SOLBAKKEN/OCLIN AS
Bakgrunnen for satsingen er at Vartdal Plast ønsker å bidra sterkt inn mot det grønne skiftet. Daglig leder i Vartdal Plastindustri AS, Jan Endre Vartdal, er overbevist om at produktene som selskapet produserer om ikke mange år vil være laget av 100 prosent resirkulert plast.
-Plast er et fantastisk materiale med unike egenskaper, men vi som bransje må ta vår del av ansvaret når det gjelder å sikre at plasten kommer inn i den sirkulære loopen og får nytt liv som nye plastprodukt, sier Jan Endre Vartdal, og legger til:
-I tillegg trenger forutsigbare rammer fra de som styrer, for å sikre at og da vil vi se at utviklingen skyter fart.
Miljøstiftelsen Zero og EPS-foreningen har vært bidragsytere inn i prosjektet, og det er store forventninger til at prosjektet skal skape gode resultat. Grønt Punkt Norge er også en av dei viktige støttespilene i prosjektet ved at de gir støtte til komprimering av emballasjematerial. Uten denne støtten hadde ikke prosjektet vært mulig å realisere.
Med den geografiske plasseringen som Vartdal Plast har over hele landet, er selskapet åpen på at de vil vurdere flere liknende anlegg andre steder, dersom man ser at det blir grunnlag for det.
NYTT ANLEGG: Mange hadde møtt fram for å høre daglig leder Jon Endre Vartdal fortelle om det nye anlegget for EPS-kompresjon. FOTO: ANDREAS SOLBAKKEN/OCLIN AS
- Vi er overbeviste om at dette er et viktig bidrag inn i den sirkulære økonomien, sier Vartdal.
-Det vi gjør er å samle inn all EPS vi kan få fatt i ved hjelp av vår store bilpark på snart 70 vogntog. Etter at bilene våre har hentet EPS på miljøstasjoner, utvalgte byggeplasser og opphentingspunkt og levert til anlegget vårt på Liadal, setter vi i gang jobben. På Liadal knuser og komprimerer vi EPSen. I praksis betyr det at vi tar luften ut av EPS-kulene (som i ekspandert form består av 98 prosent luft og 2 prosent plast) og lager blokker av komprimert EPS. Disse blokkene blir stablet på paller og solgt til plastprodusenter eller råvareprodusenter, der den komprimerte EPSen blir smeltet om til PS-granulat. Disse kan brukes til mange ting, blant annet til isolasjonsplater eller til andre plastprodukt. Komprimert EPS kan også brukes til å lage nytt EPS-råstoff. Målet på sikt er å bli 100 prosent sirkulære og lage vårt eget råstoff av EPSen vi samler inn – for en bærekraftig framtid, avslutter Jon Endre Vartdal.
Kilde: Pressemelding fra Vartdal Plast