Fant mikroplast fra tåteflasker
Tåteflasker, som er produsert i polypropylen gir fra seg mye mikrosplast når de varmes opp og ristes.
Det viser en ny studie som Nature Food har omtalt,og som forskning.no, refererer til.
Ifølge nettstedet avga tåteflaskene av plast 1 til 16 millioner mikropartikler pr liter, og det er mye, sier forsker. En voksen person får i seg om lag 100.000 mikroplastbiter i løpet av et år, har en annen studie vist.
- Jeg har holdt på med plastforurensning og mikroplast lenge, så jeg blir egentlig ikke sjokkert lenger. Men nivået av mikroplast i denne rapporten fra tåteflasker er veldig høyt, og mye høyere enn det vi har trodd tidligere, sier førsteamanuensis Martin Wagner ved NTNU. Han forsker spesielt på effekten av mikroplast på helse og miljø.
Tåteflasker av polypropylen står for om lag 80 prosent av nettsalget av slike flasker i 48 land og regioner, ifølge rapporten. Det er viktig å understreke at Norge og Skandinavia ikke er med i oversikten.
I testene fulgte forskerne anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon for tilberedning av morsmelkerstatning i flaske.
Tåteflasker varmes som oftes opp slik at innholdet får en kroppstemperatur og de blir sterilisert. Kokingen og varmen øker slitasjen på flaskene, fant forskerne ut. Jo mer flaskene ble oppvarmet, desto mer mikroplast ble utskilt fra flasken.
Du kan lese hele artikkelen på forskning.no her.