23948sdkhjf

KMT kjøper dansk gjenvinningsfabrikk

Norske Kabel Metall & Trafo Gjenvinning AS (KMT) kjøper den danske gjenvinningsfabrikken NKT.

Transaksjonen ble avsluttet 15. januar 2021 som et kjøp, hvor KMTs heleide danske datterselskap KMT Kabel Danmark A/S overtar alle anleggsaktiver, ansatte og kunder på NKTs fabrikk i danske Stenlille.

KMT og NKT har en felles ambisjon om å sikre et stadig mere bærekraftig gjenbruk av metaller og plast fra kasserte energikabler og som en del av overtakelsen inngår partene nå et langsiktig samarbeid om fortsatt gjenbruk av NKT-kabler. 

Det skriver metalsupply.dk, som igjen henviser til en pressemelding fra NKT.

Fabrikken i danske Stenlille ble etablert i 1960 og har i de senere år primært håndtert gjenvinning av produktavfall fra NKTs kabelfabrikker i Danmark, Sverige og Tyskland.

- Vi ser KMT som en førende ekspert innen gjenvinning av kabler og har derfor valgt, at KMT skal overta fabrikken i Stenlille for å sikre både en videreutvikling av driften og en optimalisering av NKTs gjenvinningsgrad. Vi inngår samtidig et langsiktig samarbeide med KMT for å sikre NKTs produktansvar gjennom hele verdikjeden, noe også er i tråd med vår tilslutning til Science Based Target Initiative om å bli et nullutslippsselskap, sier Alexander Kara, administrerende direktør i NKT.

Langsiktig samarbeid

Som en del av oppkjøpet har partene altså inngått en eksklusiv, langsiktig avtale om fortsatt gjenvinning af NKTs strømkabler. Ambisjonen er, at samarbeidet vil framskynde og øke gjenvinningshastigheden for kasserte energikabler.

Partnerskapet skal gjøre det mulig å sikre en sirkulær bruk av materialer i tråd med dét fokus, som NKT har på miljø og sirkulærøkonomi i sin forretningsutvikling.

NKT vil også utvide sine eksisterende samarbeidsprogrammer innenfor bærekraft til å inkludere KMT for fortsatt å kunne nå sine mål på det område.

Nordisk vekst for KMT

Oppkjøpet av fabrikken i Stenlille er en del af KMTs strategi for å oppnå vekst på det nordeuropeiske markedet for kabelgjenvinning.

KMT har et av Nord-Europas mest moderne kabelgjenvinningsfabrikker i Linnestad, Norge, og hadde en omsetning på nesten 400 millioner norske kroner i 2020. Oppkjøpet i Danmark danner nå grunnlag for ytterligere volumvekst både fra NKTs fabrikker og fra andre kilder til kasserte kabler i Skandinavia og Nord-Europa.

KJØPER DANSK: Norske KMT kjøper opp NKTs fabrikk i danske Stenlille. FOTO: GOOGLEMAPS

- Det skandinaviske marked for kabelgjenvinning vokser kraftig, da en stigende andel av avfallsmengder gjenvinnes lokalt fremfor at de eksporteres til Asia. Vi har stor tiltro til fabrikken i Stenlille og ser spennende potensiale i å utvikle forretningen til å gi bedre genvinningsløsninger og til å øke vår markedsandel innen kabelgjenvinning i Skandinavia, sier Rune Stortiset, administrerende direktør i KMT.

Med kjøpet av Stenlille tar KMT enda et skritt mot å innta posisjonen som Nord-Europas ledende aktør innen kabelgjenvinning, og også bli Nord-Europas ledende leverandør av gjenbrukt kobber, aluminium og blygranulat.

- KMT vil i den nærmeste framtid få et unikt "fotavtrykk" på grunn av de store investeringene som er gjort i å elektrifisere produksjonen med elektrisk drevet utstyrt supplert med solenergi, gjenvinning av lokalt materiale og bransjens mest innovative løsninger til gjenbruk av plast fra kabler. Metaller fra kabler er lenge blitt gjenbrukt, men den måten vi løser utfordringen på med de store mengdene plast fra kabler, gjør KMT unik, sier Stortiset.

Økt satsing på gjenvinning av plast i Danmark

KMT har, i likhet med NKT, i flere år arbeidet med å utvikle nye metoder for å gjenbruke den plasten som gjenvinnes fra kabler. Sammen med KMTs eier, Norsk Gjenvinning, utvikles det nå flere metoder til plastgjenvinning, som kan være relevante å bygge opp i Stenlille, og dermed ta ekspertisen fra NKT et skritt videre.

- Stenlille vil gi oss en solid plattform til å videreutvikle vår plastinvestering. KMT har underskrevet industrielt spennende avtaler om mottak og behandling av plast i Stenlille, og det jobbes på flere innovative prosjekter med store internasjonale aktører, så de også kan nå deres mål for materialegenvinning, sier Rolf Bergerud Næslund, grunnlegger og forretningsutvikler hos KMT.

Driften av fabrikken i Stenlille vil som utgangspunkt fortsette med forarbeid av produksjonsavfall fra NKTs fabrikker. KMT vil også utvikle organisasjonen i takt med opgraderingen av fabrikken og utviklingen av markedet for å skape ytterligere vekst i Stenlille.

Kilde: Pressemelding fra Norsk Gjenvinning

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11