23948sdkhjf

Til Halden: Norsk-svensk firma satser på kjemisk plastgjenvinning

I svenske Bengtsfors er planene for en testanlegg for kjemisk gjenvinning av plastavfall i gang. Det er det norsk-svenske selskapet Green Ideas som står bak anlegget.

Det neste anlegget planlegges i Halden, heter det i en pressemelding fra selskapet. 

Anlegget i Bengtsfors vil ha en kapasitet på mellom to og fire tonn i døgnet, og ambisjonen er å øke til en kapasitet på 24 tonn i døgnet fra årsskiftet 2023-2024.

Ønskes velkommen

Også et plastgjenvinningsanlegg i Halden er på trappene – også det i regi av Green Ideas. De to anleggene vil operere under merkenavnet Polyfuels, som spiller på pyrolyseteknologien som smelter og omgjør plastavfall til olje. Dette er samme metode som mer kjente Quantafuel benytter seg av.

– Denne satsingen er helt i tråd med vårt fokus på holdbar, grønn omstilling. Vi er stolte av at ytterligere en sirkulær virksomhet bygges opp her og at vi får bidra mer til å redusere kulldioksidutslipene, sier Bengtsfors-ordfører Stig Bertilsson til plastnet.se.

Pyrolyse er nylig godkjent som materialgjenvinningsmetode for plastavfall og anses som et viktig kompliment til mekanisk gjenvinning. En av fordelene er at pyrolyse kan benytte plasttyper som ikke er mulig å gjenvinne mekanisk. Konsulentselskapet Norwaste har tidligere konkludert med at det ikke er mulig å nå Norges krav til materialgjenvinning av plast, uten å ta i bruk pyrolyseanlegg.

Pyrolyseolje kan enten benyttes til å lage plastgranulat og dermed benyttes i produksjon av ny plast eller i petrokjemisk industri.

Anlegget i Bengtsfors vil ha omkring 25 ansatte under full drift.

– Her finnes stor industriell kompetanse og et fokus på sirkulære prosesser og nye materialer. Vi er imponert over engasjementet vi har blitt møtt med i kommunen, regionalt og helt til nasjonalt nivå, sier konsernsjef Geir Langeland i Green Ideas Group i pressemeldingen.

Byggingen av testanlegget er beregnet å ta mellom seks om ni måneder og pågår parallelt med arbeidet i Halden. Anlegget i Halden er planlagt på Rokke Avfallsanlegg.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063