23948sdkhjf

Finsk soya blir til plastgranulat

Soyamelasse, som er et restprodukt fra soyaproduksjon, blir til bioplast i Finland. Bioplast, som blant annet kan brukes til varmeisolering i bygningskonstruksjoner. Råmaterialet ses som et bæredyktig alternativ til sukker og maisbasert PLA, polymelkesyre.

Det er Finnfoam, Brightplus, Nordic Soya og VTT Technical Research Center i Finland, som i fellesskap har utviklet en komposterbar bioplast fra soyamelasse.

- Prosessen er den første i verden, der det er produsert en organisk melkesyrepolymer fra sidestrømmene av soyaproduksjon, sier Henri Nieminen, administrerende direktør for Finnfoam.

Teamet har brukt syntetisk biologi, kjemi og materialeteknologi til å omdanne det industrielle restproduktet til et høykvalitetsprodukt ved hjelp av mikrober.

Råmaterialet, som brukes i prosessen, kommer fra Nordic Soyas fabrikk i Uusikaupunki, som er det største forarbeidsanlegget for soyaproteinkonsentrat i EU. Soyamelassen som er igjen etter denne prosessen er tidligere blitt kastet og brent opp, da den er uegnet som mat.

Finnfoam har til hensikt å bruke den nye bioplasten til produksjon av varmeisolering til bygninger. Virksomhetens administrerende direktør, Henri Nieminen, mener at Finland har et enormt potensial til å bli en pioner innen dette området, men han er klar over at der er behov for ressurser til å teste skalerbarheten i produksjonsprosessen.

Materialefirmaet Brightplus, som har koordinert prosjektet, vil derfor ta prosjektet opp til neste nivå sammen med sine partnere, noe betyr test i et pilotanlegg.

Jarkko Leivo, teknisk direktør hos VTT, sier at biomaterialets egenskaper, avhengig av bruken, kan endres med hensyn til dets gjennomsiktighet og termiske formbarhet, kjemiske resistens og gjenanvendelighet.

- Vi leter nå etter partnere, som vi sammen med kan utvikle mer innovative applikasjoner til denne biopolymer, sier Leivo.

For å teste nye biomaterialeinnovasjoner vil virksomhetene bygge et pilotanlegg på Nordic Soyas fabrikk i Uusikaupunki. Prosjektet varer ut 2022.

Det nye pilotanlegget vil deretter bli gjort om til en fabrikk i full skala, som vil være i full drift innen utgangen av ​​2023, fastslår Nordic Soya.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078