Tine: Vil spare naturen for 100 tonn plast i året
I forbindelse med ny forskrift (SUP-direktivet) om engangsartikler av plast som trådte i kraft 3. juli 2021, lanserer TINE nye og enda mer bærekraftige løsninger.
– Dette føyer seg inn i rekken av plastreduserende tiltak og initiativer som TINE har jobbet med (rømmebeger i papp etc), og nå lanserer vi sugerør i papir som vi mener er blant de beste i markedet - og som vil gi en helt annen brukeropplevelse enn mange andre alternativer. Vi bytter også ut alle plastskjeer med skjeer i fornybart materiale. Samtidig vil noen løsninger være midlertidige, slik at leverandørene får ytterligere tid til å utvikle gode konsepter, sier leder av bærekraftsarbeidet i TINE, Bjørn Malm.
Offensiv strategi
Han viser til at TINE har en offensiv strategi når det gjelder å redusere bruken av plast, og nye regler setter fart i dette arbeidet. Samtidig er de største endringene som TINE har gjennomført de siste årene drevet fram av egne initiativ. Malm trekker blant annet frem at TINEs forbruk av bølgepapp er cirka 64 prosent andel resirkulert materiale. TINE bruker også årlig cirka 70 millioner plastlokk til yoghurt- og matlagingsbeger. Lokkene er laget av 80 prosent resirkulert plast
- Hva slags miljøkrav stilles til de nye produktene etter at det nye direktivet trer i kraft?
– Det stilles for så vidt ingen spesielle krav til erstatningsproduktene, bortsett fra at de ikke skal være av plast. Når vi skifter ut plastbestikk ønsker vi selvfølgelig at de nye produktene skal være mest mulig miljøvennlige. For eksempel omfattes ikke innpakningene av skjeer og sugerør av forbudet, men vi ønsker likevel å bytte ut plasten i disse med papir. Erstatningsproduktene bør være biologisk nedbrytbare (som f.eks. kartong eller tre) slik at de ikke bidrar til forurensing om de kommer på avveie. De nye artiklene kan kastes eller sorteres som restavfall. Sugerøret kan resirkuleres som papiravfall, opplyser Malm.
Blir en overgangsperiode
- Hvorfor vil dere fortsette å bruke engangsartikler av plast etter 3. juli?
– Datoen 3. juli gjelder for produsent eller importør av engangsartikler av plast. Vi som kunde kan bruke det vi allerede har på lager av engangsartikler av plast. Det ville også være lite bærekraftig å kaste allerede produserte og transporterte skjeer og sugerør, svarer Malm
- Hvorfor er ikke alle løsninger på plass umiddelbart etter at SUP-direktivet trer i kraft?
- Det er fordi både leverandørene av emballasje og næringsmiddelindustrien har ventet på en del avklaringer når det gjelder regelverket. Det er store endringer som skal gjøres hos emballasje- og næringsmiddelprodusentene, det må blant annet etableres nye produksjonslinjer for både tilvirkning og pakking av skjeer. En del nødvendige avklaringer i forhold til hvordan man skulle tolke regelverket var ikke klare før 7. april i år.
Kilde: Pressemelding fra Tine