23948sdkhjf

Idretten samarbeider om å bli plastsmart

Norges idrettsforbund og WWF Verdens naturfond har siden 2019 hatt et samarbeidsprosjekt kalt «Plastsmart idrett». Hensikten har vært å redusere forbruket av unødvendig engangsplast innenfor idretten og minimere plastavfall som kommer på avveie fra idrettsaktiviteter.

Prosjektet «Plastsmart idrett» har fått støtte av Handelens Miljøfond, som også har vært en aktiv del av prosjektets styringsgruppe.

Samarbeidsprosjektet har spredd seg til Skiforbundet, Håndballforbundet, Fotballforbundet, Ishockeyforbundet, Seilforbundet og Norges Gymnastikk- og Turnforbund. Det er engasjerte mennesker i hele idretten som har gjort dette mulig.

Brukes i mye

Plast brukes i stor utstrekning i idretten: i tekstiler, utstyr, anlegg, reklameplakater og bannere, bespisning, giveaways, premier og startnummer. Mye av plasten er et gode og nødvendig for å kunne utøve idretten. Men det brukes også mye unødvendig plast. Særlig på idrettsarrangementer er det mye plast som bare brukes én gang. Det skaper store mengder avfall, og utendørs er det også stor risiko for at plastavfall havner på avveie.

For å se på hva slags plast som brukes, og hvor det er mulig å kutte unødvendig plast, er plastbruken i idretten kartlagt. Kartleggingene viser at det er et stort potensial for å redusere plastbruken i samtlige idretter. Noen av utfordringene er typiske for den enkelte idrett, men det er også mange fellesnevnere. Noen av tiltakene, særlig når det kommer til utfasing av engangsplast, er allerede testet i samarbeid med VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer.

Må begrense plastbruken

– Tradisjonelt har det vært mye plast og engangsplastartikler i idretten. Vi er en stor samfunnsaktør som har mulighet til å bidra og dermed gjøre en viktig forskjell. Idretten når folk flest og kan gjennom et stort nedslagsfelt også påvirke til handling på flere andre arenaer. Vi må begrense bruk av engangsartikler laget av plast, vi må bli flinkere til å sortere avfall, og vi kan gjøre mer plastsmarte innkjøp. Gjennom dette flotte prosjektet skal vi ganske enkelt sette idretten i stand til å bli mer plastsmart, sier Sondre Sande Gullord, 2. visepresident i Norges idrettsforbund.

 – Det har vært en glede å samarbeide med Norges idrettsforbund om å gjøre idretten mer plastsmart. Plastkrisen er et av verdens raskest voksende miljøproblemer, og vi har behov for at alle bidrar. Med sine 1,9 millioner og 55 særforbund har norsk idrett en særlig god spredning. Vi har derfor stor tro på at en plastsmart idrett kan ha en enorm effekt både når det gjelder plastbruk, plast på avveie og generell kunnskap om plastproblemet, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

 Les mer om samarbeidsprosjektet «Plastsmart idrett» her.

Kilde: Norges Idrettsforbund

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094