23948sdkhjf

Sverige har fått sin første plasthandlingsplan

Sverige har nylig offentliggjort sin første plasthandlingsplan, som ble presentert på et pressemøte med klima- og miljøminister Annika Strandhäll. Planen inneholder 55 tiltak.

I Sverige gjenbrukes bare 10 prosent plast, som er produsert av fossil olje.

- Problemene omkring plast er store: Forbrenningen av ​​plast øker klimatrusselen og tall viser at vi risikerer å få mer plast enn fisk i havet. Derfor presser Sverige på for en global plastavtale innenfor FN, og vi lanserer nå vår første nasjonale plastplan. Vi øker gjenbruket, reduserer vår bruk av plast og begrenser plastens klima- og miljøbelastning. Det er nødvendig for oss å være i forkant med klimaendringene og skape nye grønne jobb i vår verdensledende gjenbruksindustri, sa Annika Strandhäll på pressemøtet.

Minst 30 prosent gjenbruksråvare

Blant tiltakene i handlingsplanen er at regjeringen bestemmer seg for et mål om at ny plastemballasje i gjennomsnitt skal inneholde minst 30 prosent gjenbruksråvare i 2030. Andre tiltak krever, at alle større aktører tilbyr gjenbrukelige krus eller emballasje ved salg av mat og drikke samt forbud mot salg av engangskrus, som inneholder mer enn 15 prosent plast. Sistnevnte trer i kraft 1. januar 2024.

Med hensyn til plastemballasje skal Miljøstyrelsen i Sverige forberede implementeringen av ​​differensierte emballasjegebyrer. Det blir simpelthen dyrere for produsentene å selge plastemballasje, som er vanskelig å gjenbruke. Fra 2030 er målet at plastinnholdet i ny emballasje, som inneholder mer enn 50 prosent plast skal bestå av minst 30 prosent gjenbruksplast.

Kartlegging

Videre vil den svenske pendant til Naturstyrelsen kartlegge og analysere bruken av ​​plast i Sverige og komme med forslag til at den rette plasten kan brukes på riktig sted i en sirkulær og fossilfri økonomi. Den svenske miljøledelsen får også som oppgave å produsere data for å fremme utviklingen av ​​globale standarder for sirkulære og giftfrie plastprodukter.

Viktige utgangspunkt for omleggingen er at produksjonen flyttes fra fossile materialer til bærekraftige biobaserte materialer, at plastprodukter designes sånn at de kan gjenbrukes, så de kan gjenbrukes, og at mer plast samles inn og gjenbrukes. Bærekraftig plasthåndtering er nødvendig for at Sverige kan nå målet om null nettoutslipp av drivhusgasser i 2045.

 

Kilde: Plastnet.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078