23948sdkhjf

Rekord-gjenvinning i 2021 – takker bransjen

Nofir ba fiskeri- og oppdrettsnæringen om mer materiale til gjenvinning i 2021, og fikk svar på tiltale. Likevel håper de på enda mer å gjøre i året som kommer.

- Vi er strålende fornøyde med å ha kunnet gjenvinne enda mer i 2021 enn i 2020, og kommer med samme oppfordring som i fjor: send mer til gjenvinning, det kommer både næringa, oss og miljøet til gode, sier daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen.

De har aldri før samlet inn en like stor bredde av materialer fra fiskeri- og oppdrettsnæringen, og har økt gjenvinningen av enkelte segment som rensefiskskjul og tau med stor margin.

Nytt rekordår med store miljøbesparelser

I 2020 satte Nofir rekord med 4.600 oppdrettsnøter samlet inn, i en total av 6241 tonn redskap. Det bidro blant annet til en tredobling i omsetningen.

For 2021 landet totalmengden innsamlede redskap på 6726 tonn. En økning på mer enn 485 tonn fra 2020, og med rekorder på flere typer materialer.

Det er snaue 700 tonn unna totalrekorden i 2017, noe Aleksandersen både håper og tror man kan overgå med dagens utvikling.

Prioriterer gjenvinningen

- Man ser tydelig at næringen prioriterer gjenvinning og bærekraftsarbeid, noe som gir veldig konkrete miljøbesparelser, i tillegg til bedre avfallshåndtering. De aller fleste tar sitt miljøansvar på alvor, og det er fantastisk å reflektere hvor langt vi har kommet bare siden Nofir startet opp i 2008, sier Nofir-sjefen, og fortsetter:

- Vi opplever likevel at mange kan øke gjenvinningsgraden sin ytterligere, blant annet ved å løfte blikket for alle de redskapene man kanskje ikke tenker det finnes en løsning for. Den økte graden av gjenvinning både i fjor og i år handler i stor grad om at fiskeriene og oppdretterne leverer inn en større bredde av redskap – for eksempel har mange ikke visst at fortøyningstau har gode gjenvinningsmuligheter. Der har vi hatt en nær tredobling i material.

Gjenvinner stadig mer, og flere typer materialer

Nofir gjenvinner i tillegg til oppdrettsnøter alt fra nøter og garn til fortøyningstau, presenninger og rensefiskskjul. De samler også inn såkalte spøkelsesnett og annet marint avfall ved hjelp av frivillige organisasjoner og bedrifter som Fishing for Litter og Healthy Seas.

Siden 2011 har Nofir samlet inn over 50.000 tonn redskap totalt, fra over 20 land og fire kontinent.

Ifølge Nofirs miljøkalkulator bidrar de 6726 tonnene material innsamlet i 2021 til miljøbesparelser tilsvarende:

  • Vekten på 4200 biler eller 1120 elefanter
  • Reduserte utslipp tilsvarende 16 000 000 kg CO2, eller 1 500 000 flypassasjerer som flyr Oslo-London
  • Besparelser i olje-ekvivalenter tilsvarende 9 225 700 kg

 

- Mange har fått opp øynene for det håndfaste eksemplet på sirkulærøkonomien og bærekraft som arbeidet vi gjør sammen med næringen er. Vi tror og håper det motiverer både vår bransje, men også andre næringer og sektorer til å se på hvordan bærekraft kan løses i praksis, sier Aleksandersen.

Materialet gjenvinnes, og blir om til en rekke ulike produkter – alt fra benker, volleyballnett og deodorant-bokser til luksusbilseter og badetøy.

Selskapet skal også i gang med et prosjekt hvor de skal gjenvinne idrettsnett fra hele landet, og i retur tilby nye idrettsnett lagd av fiskerienes kasserte redskap.

 

Kilde: Nofir

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078