23948sdkhjf

17 nasjonaliteter hos Norner: - En berikelse for bedriften

Indiskfødte Naveen Singh er en av mange ansatte hos Norner med utenlandsk bakgrunn. Og han trives, men det var ikke bare lett å få oppholds- og arbeidstillatelse i Norge under pandemien.

Faktisk ble ansettelsesforholdet hans utsatt ett år på grunn av pandemien.

Men nå er Naveen Singh og hans familie trygt bosatt i Porsgrunn, og han jobber som seniorforsker hos Norner.

Flest fra andre steder enn Europa

For hos Norner er nemlig 17 ulike nasjonaliteter representert. Av de om lag 100 ansatte utgjør de om lag 25 prosent. Og de aller fleste av dem kommer fra andre deler av verden enn Europa.

- Når vi skal ansette nye folk må vi ofte gå utenlands for å finne den riktige kompetansen, fordi den ikke så ofte finnes i Grenlandsområdet eller i Norge, sier adm. dir. Kjetil Larsen hos Norner. Han kan fortelle at i dag er 17 ulike nasjonaliteter representert i selskapet, og at de aller fleste kommer fra andre steder enn i Europa.

TRIVES I NORGE: Seniorforsker hos Norner, Naveen Singh, sammen med familien i Porsgrunn. Familien trives svært godt i Norge. FOTO: PRIVAT

- Når vi ansetter nye folk er industrierfaringen det aller viktigste. Vi er en forskningsbedrift, og ikke en forskningsinstitusjon. Vi jobber mer industrielt enn tilsvarende forskningsinstitusjoner, sier Larsen.

Han forteller videre at Norner driver rekrutteringsprosessen selv, og bruker blant annet Linkedin for å spre budskapet internasjonalt når det er ledige stillinger i selskapet.

Iransk kvinne i ledergruppa

- De aller fleste kommer direkte fra opprinnelseslandet til oss. Vi har for eksempel fire iranere hos oss, hvorav den ene – en kvinne – sitter i ledergruppa.

- Vi forsøker å integrere de som begynner hos oss i prosjektarbeid med en gang. Da får de raskt en følelse av å være en del av bedriften med en gang. Vi skal lære av hverandre. Det er en berikelse for selskapet at vi har så mange med ulik bakgrunn, sier Larsen.

BERIKELSE: - Selvsagt kan det være utfordringer med å ha 17 ulike nasjonaliteter i bedriften, men i det store og hele er det en berikelse for Norner, sier adm. dir. Kjetil Larsen. FOTO: MORTEN DAHL

- Hva er de største utfordringene?

- Språk kan være en utfordring, spesielt i startfasen. Vi tilrettelegger for at de nye kan gå på norskkurs, selv om vi i firmaet snakker engelsk til daglig. En annen mulig utfordring er at det kan være kulturforskjeller, særlig i hvordan bedriften er lagt opp. I mange andre land er man ikke vant til flat struktur som det vi praktiserer i Norge, svarer Norner-lederen. Han kan legge til at Norner også hjelper til med bolig.

Pandemi-trøbbel for utlendinger

- Jeg vil også nevne utfordringen med å få arbeids- og oppholdstillatelse, som har vært spesielt utfordrende under pandemien, legger han til.

Det fikk også Naveen Singh merke. Inderen som de siste 15 årene har bodd på flere steder i USA og jobbet for flere ulike amerikanske selskap, er seniorforsker og spesialist innen polymerer. Nærmest ved en tilfeldighet fikk han kjennskap til at Norner var ute en stilling som kunne passe ham.

- Innen fagfeltet polymerer har Norner et navn ute i verden. Jeg fikk kjennskap til stillingen av en av mine tidligere sjefer før den ble lyst ut, sier han. Han ble tilbudt stillingen midt under pandemien, og det tok ett år før han var ansatt til han faktisk begynte å jobbe hos Norner. Og det var spesielt utfordringer knyttet til arbeids- og oppholdstillatelsene.

- Norner hadde de riktige mulighetene for meg, og jeg trives veldig godt med å jobbe der. Familien har også funnet seg til rette, og jeg liker veldig godt den skandinaviske modellen med en svært god work-life-balanse. I tillegg føler jeg at skolen i Norge har et helt annet fokus enn de amerikanske, som er sterkt konkurransepreget, sier han.

SENIORFORSKER: Det tok ett år å ansette Naveen Singh, men det skyldtes koronapandemien. I dag er godt ansatt hos Norner som seniorforsker innen polymerer. - Jeg trives svært godt i Norner, sier han. FOTO: MORTEN DAHL

- Vil være norsk

Singh innrømmer at han har litt utfordring med å sosialisere seg i lokalmiljøet, og at guttungen har klart overgangen i så måte mye bedre han selv. Nå går han på norskkurs, som Norner har ordnet, for å lære seg å snakke bedre og forstå norsk. Intervjuet med Plastforum foregår på engelsk.

- Norner har vært svært behjelpelig på alle måter, og de hjalp meg blant annet med å få flyttet alle tingene fra USA og inn i den nye leiligheten i Porsgrunn. Jobben hos Norner har gitt meg mer enn det jeg hadde forestilt meg på forhånd. Jeg vil være norsk, avslutter Naveen Singh.

 

 

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094