23948sdkhjf

Kyllingfileten kan pakkes i gjenvinnbar plast

Og det uten at det verken går utover kvaliteten eller holdbarheten. Å redusere bruken av jomfruelig plast er et viktig bidrag til mer bærekraftig matemballasje.

– Våre forsøk viser at det er mulig å oppnå samme kvalitet og holdbarhet for produkter av kyllingfilet også når de pakkes i emballasje av gjenvinnbart og gjenvunnet plastmateriale og med redusert materialmengde, forteller forsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima.

Emballasjen må gi maten god beskyttelse

Den viktigste funksjonen til matemballasje er å beskytte maten. Forpakninger med kyllingfilet må derfor ha god barriere mot gasser som oksygen, tåle fuktighet og ha en viss mekaniske styrke – i tillegg til å kunne forsegles.

Pettersen har ledet forskningen i innovasjonsprosjektet ReducePack og forsøkene der Nofimas fagfolk sammen med Norsk Kylling AS har testet og sammenliknet ulike materialer for emballasje og konsepter for emballering.

De har blant annet undersøkt hvorvidt gjenvinnbare materialer bevarer kvaliteten på kyllinglårfilet like godt som mer komplekse materialer.

Kvaliteten er lik

To typer skåler ble brukt i pakke- og lagringsforsøket. Kyllinglårfiletene ble pakket samtidig og under identiske betingelser.

Den ene skålen er av monomateriale. Det vil si at det består av kun én type plast. Den andre skålen er sammensatt av flere plasttyper, såkalt multilayer.

Fordelen med multilayer-emballasje er at man kan kombinere plasttyper som har ulike egenskaper og dermed oppnå meget gode barrierer mot gasser som oksygen, stivhet/styrke og sveisbarhet/forseglingsegenskaper.

Ulempen med slike materialer er at de ikke er egnet for mekanisk gjenvinning.

– Vi lagret lårfiletene og har gjort relevante mikrobiologiske analyser i løpet av holdbarhetsperioden. Vi undersøkte utviklingen av blant annet kvalitetsforringende bakterier. Det var ingen vesentlige forskjeller mellom lårfilet pakket i monomaterialer med redusert tykkelse, og lårfilet pakket i multilayer-emballasje, påpeker Pettersen.

Tynnere plast

Når man vurderer å bytte fra multilayer til monomateriale, kan man også ta hensyn til plasttykkelsen.

– Hvis tykkelsen kan reduseres samtidig som matbeskyttelsen forblir like god, vil det gi ytterligere besparelser. Vi har undersøkt hvorvidt det er mulig også å redusere plasttykkelsen, og vårt forsøk viser at dette er mulig, sier Pettersen.

Sammen med kolleger har hun testet om det er mulig å redusere tykkelsen. De fant at en reduksjon på ti prosent ikke påvirket kvaliteten eller holdbarheten på kyllinglårfiletene.

Viktig bærekraftstiltak for matbransjen

Pettersen legger til at dette er lovende resultater med tanke på å erstatte matemballasje som ikke kan gjenvinnes, med matemballasje som er både gjenvinnbar og kan bestå av resirkulert plast.

Å bruke gjenvunnet og gjenvinnbar emballasje er en viktig ambisjon for deltakerne i ReducePack.

Les hele artikkelen her.

Kilde: Forskning.no Nofima

KLIKK for alle artikler i Innovasjon og forskning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078