Slik klarte forskere å halvere klimaavtrykket til en seng
– Vi har avdekket den totale miljøbelastningen ved å se på hele sengas livsløp. Fra man tar opp materialene, produserer senga til den forbrennes. Deretter har vi sett på hva vi kan gjøre for å redusere miljøfotavtrykket, forteller SINTEF-forsker Mathias Irgens, som begynte å jobbe med prosjektet WondRest for to år siden.
Forskerne målte miljøfotavtrykket ved å foreta en livssyklusanalyse (Life Cycle Assessment) som er en metode for å vurdere total miljøbelastning fra et produkt eller en prosess, gjennom alle deler av livsløpet.
Fra vugge til grav
Livssyklusanalysen viste at kontinentalsengas totale miljøfotavtrykk var på 610 kilo CO2-ekvivalenter. Dette inkluderte produksjon, bytte av overmadrass én gang i løpet av levetiden og forbrenning av senga som restavfall.
– Vi har regnet på hvordan vi kan få til en sirkulær forretningsmodell som er økonomisk lønnsom for alle involverte parter.
Forskerne så deretter på hvilke endringer som kunne gjøres i designet av senga, samt hvordan man kan forlenge sengas levetid og endre dens siste fase.
Så på ulike “livsløp”
– I dag brennes hele senga, men vi jobber med muligheter for å både gjenbruke og resirkulere alle materialene, forteller Irgens.
Forskerteamet, som er fra både SINTEF og NTNU, foreslår også å forlenge sengas levetid ved å blant annet innføre vedlikeholdsordninger som gjør at man kan bytte enkelte deler ved behov.
– Ved å innføre denne typen konsepter som forlenger levetiden og endre til mer miljøvennlige materialer, samt finne en måte å designe på som gjør det enkelt å resirkulere sengas ulike komponenter ved endt levetid, klarer vi å halvere miljøfotavtrykket, konstaterer Irgens.
Wonderland har allerede tatt i bruk en del resirkulert plast og økt andelen resirkulerte tekstiler med 40 prosent. Samtidig som forskerne har jobbet med miljøperspektivet har de vært bevisste på at man fortsatt skal kunne tjene penger på å produsere senga.
Prosjektet ferdigstilles våren 2023. Da skal en prototype gjøre Wonderland klare til å møte markedet med en sirkulær forretningsmodell basert på de resultatene som har kommet frem gjennom prosjektet.
Kilde: Pressemelding fra SINTEF