Gjenvinner mer fiskeri- og oppdrettsredskap enn noen gang tidligere
De har slått seg opp som et av de største selskapene i verden på gjenvinning av redskap fra fiskeri- og oppdrettsredskap.
Siden 2011 har de samlet inn nærmere 61 000 tonn redskap fra mer enn 22 land og fire kontinent.
Kommer fra Norge
Aldri før har så mye av redskapet latt seg gjenvinne som nå.
Majoriteten av redskapet kommer fra Norge, og inkluderer alt fra oppdrettsnøter og trål til tau og presenninger.
Ifølge selskapets egen miljøkalkulator tilsvarer 61 000 tonn gjenvunnet redskap også:
· 219 600 tonn reduksjoner i klimagassutslipp
· 103 700 tonn reduksjoner i ikke-fornybare ressurser
· Utslippene til 1 996 363 passasjerer som flyr fra Oslo til London
Fornøyd: Daglig leder Øistein Aleksandersen (t.h.) og ansatte i Nofir er fornøyd med innsamlingen av fiskeredskap. Foto: Tomas Preiksa
En kjempenyhet
Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir, forteller at utviklingen er svært positiv av flere grunner:
- For det første er jo dette en kjempenyhet for miljø og klima som skånes for det som tidligere var avfall, og for besparelsene i klimagassutslipp. For det andre er det en veldig positiv tilbakemelding til fiskeri- og oppdrettsnæringa som har satt dette høyt på agendaen.
For fjoråret løfter Aleksandersen fram noen høydepunkt. Blant annet økte andelen oppdrettsnøter som gikk til gjenvinning - altså som fikk et nytt liv i nye produkt - med 35 prosent.
I tillegg mottok Nofir 356 tonn garn i fjor, og nesten 1000 tonn trål. For førstnevnte er det snakk om en 100 prosent økning fra 2021, og for sistnevnte en økning på 68 prosent.
Selskapet har også fått på plas gjenvinnings-avtaler på Island, Færøyene og Seychellene.
Illustrasjon: Nofir
Mer til gjenvinning
- Kort fortalt har vi de siste årene mottatt stadig mer til gjenvinning - og det vi mottar er enklere å gjenvinne til nye produkter. Det handler om at de blå næringene har tatt mer ansvar, og at de er blitt mer bevisste på valg av
bærekraftige materialer, samt samarbeid med gjenvinningsaktører som oss, sier Aleksandersen.
Han skimter allerede nå at 2023 kan bli nok et rekordår for selskapet. Januar og februar har vært usedvanlig aktive måneder.
- Vi er i gang med mange nye prosjekter, og ser at stadig flere ser verdien i det å gjenvinne - eller det å bruke gjenvunnede produkter. For næringa sin del tror vi dette bidrar til at flere får opp øynene for de store investeringene som gjøres i bærekraft i de blå næringene.
Kilde: Pressemelding fra Nofir