Laerdal Medical er vinner av Eksportprisen 2023
Prisen ble delt ut av næringsminister Jan Christian Vestre på årets Eksportkonferanse i regi av Eksfin og Innovasjon Norge. Econnect Energy vant prisen som årets nykommer.
Tradisjonsrike Laerdal Medical i Stavanger skaper produkter og treningsopplegg som hjelper helsepersonell til å være trygge i jobben sin, for eksempel når det skal øves på hjerte- og lungeredning. Bedriften hevder seg i et stort internasjonalt marked gjennom kontinuerlig innovasjon. Den tradisjonsrike bedriften har over 2000 ansatte, hvorav 75 prosent jobber utenfor Norge. Laerdal eksporterer sine løsninger til de fleste land i verden med operasjoner i 26 land og distributører i 70 land. Målet er å bidra til å redde én million flere menneskeliv globalt innen 2030.
Redder liv
- Laerdal Medical er et firmanavn jeg har kjent lenge på grunn av øvingsdukken Anne. I dag er Laerdal en ledende og veldig innovativ bedrift som bidrar til å redde liv over hele kloden. Laerdal er en imponerende eksportsuksess og verdig vinner av årets eksportpris sier Tone Lunde Bakker, administrerende direktør, Eksfin.
Econnect Energy
Årets nykommer ble Econnect Energy fra Oslo, et ungt firma med egenutviklet teknologi, et stort kommersielt marked og som kan vise til rask eksportvekst. På kort tid har bedriften utmerket seg med høy eksportandel innen et samfunnskritisk og viktig område for grønn omstilling.
Bedriften utvikler en flytende løsning for tilkobling mellom terminal og skip for lasting og lossing av ren energi uten å bygge dyre kaianlegg der miljøfotavtrykket er stort. Lasting og lossing av for eksempel LNG og ammoniakk gjøres på en sikker måte uten å gå utover det marine miljøet.
- Årets nykommer er en bedrift med et innovativt produkt som kan være av stor betydning for energiomstilling i hele Europa, og er et firma vi har fulgt med spenning i flere år både i Innovasjon Norge og Eksfin, sier Håkon Haugli, administrerende direktør, Innovasjon Norge.
Næringsministeren delte ut prisen
Eksportprisen, den åttende i rekken, ble delt ut av næringsminister Jan Christian Vestre på Eksportkonferansen 14. mars. Bak konferansen og prisen står Innovasjon Norge og Eksfin, mens juryen har bestått av Alexandra Bech-Gjørv, administrerende direktør, Sintef, Per A. Sørlie, administrerende direktør, Borregaard, Kathrine Myhre, administrerende direktør, Patentstyret i tillegg til Per Niederbach, Direktør for Divisjon eksport og Invest in, Innovasjon Norge og Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin.
Tøff konkurranse i toppen
Av sytti bedrifter som var nominert til årets eksportpris nådde disse høyest opp:
Finalister:
Laerdal Medical utvikler og produserer livreddende opplæringsutstyr som brukes i opplæring av fremtidig og aktivt helsepersonell fra Stavanger. Laerdal Medical er nominert fordi selskapet satte Norge på verdenskartet med sin livredderdukke og fremdeles jobber innovativt for å bidra til å redde liv.
GE Healthcare i Oslo og Lindesnes er Norges største farmasøytiske produksjonsbedrift og verdens største produsent av jodholdige kontrastmidler for røntgen og CT til sykehus verden over. GE Healthcare er nominert fordi selskapet har vist at det er mulig å drive konkurransekraftig fra Norge, i et globalt marked og i konkurranse med tilsvarende internasjonale produsenter.
Nexans Norway er en av verdens største kabelprodusenter og har tre fabrikker i Norge, på Rognan, Halden og Langhus. Bedriften er fremst i verden på kabler til offshorevindparker som muliggjør offshore vind lengre ut til havs. Nexans er nominert fordi de fra Halden eksporterer verdensledende kabelteknologi og produkter til hele verden.
Øvrige toppnominerte:
Orkel driver med utvikling og produksjon av miljørettet teknologi og kompaktorer til landbruk og industri over hele verden fra Fannrem. Kompaktorene til Orkel brukes blant annet til pressing av fôr i rundballer. Selskapet er nominert fordi det er et eksempel på en solid norsk eksportbedrift som har lykkes med å levere norsk teknologi og norsk design i en svært tradisjonell bransje.
Bergensbaserte NordicNeuroLab utvikler, produserer og selger maskin- og programvare til bruk ved MR undersøkelser. Selskapet er en verdensledende produsent av fMRI systemer – en teknikk for å kartlegge funksjonsområder i hjernen. NordicNeuroLab er nominert fordi selskapet er en norsk suksessbedrift innen feltet, med svært høy eksportandel. De beviser at det er mulig å lykkes som gründerbedrift innen sektoren.
Protan produserer miljøvennlig termoplastiske takbelegg og våtromsmembraner, lagerhaller samt ventilasjonsrør og tunnelmembraner som benyttes ved tunnelbygging fra Lier. Selskapet er nominert fordi produktene har lave CO2 utslipp, lang levetid og er tilrettelagt for materialgjenvinning. Protan bidrar til å redusere utslippene fra bygg og anlegg.
Kristiansansbaserte Umoe Advanced Composites utvikler og produserer avanserte transportmoduler basert på lettvektskomopositt for lagring og transport av hydrogen, biogass og komprimert naturgass (CNG). Selskapet er nominert fordi det har utviklet seg og utvidet kundemassen i det internasjonale markedet.
NAVTOR utviklet tidlig en ledende løsning for distribusjon av elektroniske sjøkart basert på et økosystem mellom skip, land og skytjeneste. I dag er Egersundsbaserte NAVTOR verdens største leverandør av e-Navigasjon til global shipping. NAVTOR er nominert fordi selskapet er verdensledende innen sitt felt og har eksportert til over 60 land.
NORBIT er et globalt selskap som leverer skreddersydd teknologi til utvalgte applikasjoner innenfor flere sektorer og som holder til i Trondheim. NORBIT er nominert fordi seksapet har høy eksportandel med kunder over hele verden, samtidig som selskapet har bidratt til betydelig nasjonal verdiskaping.
Hofseth International AS er et internasjonalt rettet sjømatkonsern basert på Sunnmøre med oppdrett og foredling av laks og ørret. Selskapet er nominert fordi de har nasjonal foredling og nærhet til fisken, fokus på bærekraft og sysselsetting i lokalsamfunnene, kombinert med høy grad av eksport.
Kilde: Pressemelding fra Innovasjon Norge