23948sdkhjf

Verdens første biologisk nedbrytbare plast produsert fra CO2-utslipp i Finland

Fortum Recycling & Waste, et ledende selskap for avfallshåndtering og sirkulære løsninger fra Finland, har lyktes i å produsere biologisk nedbrytbar plast fra karbondioksid (CO2)-utslipp fra avfallsforbrenning ved sitt anlegg i Riihimäki, Finland. Dette gjennombruddet, basert på karbonfangst og -utnyttelse (CCU), er et betydelig skritt mot å redusere og utnytte industrielle karbondioksidutslipp, ifølge en pressemelding.

Ifølge Tony Rehn, leder for Carbon2x-programmet, gir produksjon av CO2-basert plast et nytt, bærekraftig råmateriale for plastindustrien.

– Teamet vårt er det første i verden som har lykkes med å produsere biologisk nedbrytbar plast utelukkende fra utslipp av karbondioksid. Dette gjennombruddet er et betydelig skritt mot mer bærekraftig plastproduksjon. Denne typen utviklingsarbeid bidrar til å redusere avhengigheten av fossilbaserte råvarer og kan skape ny sirkulær økonomibasert virksomhet, sier Rehn.

Lignende utviklingsprosjekter for karbonfangst er i gang i flere industrisektorer i Finland og globalt, men de fleste av dem fokuserer på produksjon av syntetisk brensel og karbonfangst og -lagring (CCS).

– Fanget karbondioksid bør brukes som et nytt råstoff i stedet for å lagre det under jorden eller slippe det ut i atmosfæren når man bruker drivstoff. Å utnytte fanget CO2 er et mye mer bærekraftig alternativ når det gjelder å takle ressursknapphet i fremtiden. Mens karbonfangst og lagring er en lineær løsning som ikke adresserer den økende materialmangelen, fremmer karbonfangst og -utnyttelse sirkulær økonomi, sier Rehn.

Fortum Recycling & Waste sitt Carbon2x-program piloterte karbonfangst og -utnyttelse i 2022. Programmet har som mål å fange opp karbondioksidutslipp fra forbrenning av ikke-resirkulerbart avfall og bruke dem til å produsere bærekraftige produkter, for eksempel biologisk nedbrytbar plast.

Biologisk nedbrytbar, CO2-basert plast kan resirkuleres akkurat som mange andre plaster, og lukker karbonkretsløpet. En ytterligere fordel med biologisk nedbrytbar plast er at selv om den skulle havne i naturen ved et uhell, brytes den ned og etterlater ikke skadelig mikroplast i miljøet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063