23948sdkhjf

TEKMAR 2018: Fiskevelferd 2.0

250 deltakere er allerede påmeldt til arrangementet TEKMAR 2018 der det om en måned fra nå settes en agenda med spissere fokus på fiskens velferd enn noen gang tidligere.

TEKMAR er Norges ledende, innovasjonsrettede laksekonferanse, og arrangeres i år for 16. gang. Plastforum har hatt en samtale med drivkraften bak eventet, prosjektleder Leif Magne Sunde. Han er Forskningsleder for Havbruksoperasjoner, Avd. for Sjømatteknologi i SINTEF Ocean.

Sunde forteller at etter mange år, der lakselus har vært gjengangeren og oppdrettsnæringens hovedutfordring, tyder alt nå på at fiskevelferd i økende grad overtar rollen.

– Mye er gjort og i de senere årene har det vært stor innsats for å øke fiskens ve og vel. Vi våger likevel påstanden: Fiskevelferden må fortsatt ta både et steg frem og et trinn opp, for å komme på det nivået som er nødvendig! Laksenæringen må oppgraderes til Fiskevelferd 2.0! Årets TEKMAR-arrangement har en agenda knyttet til både dagens utfordringer og morgendagens løsninger når det gjelder sjøbasert lakseoppdrett. Tittelen «Fiskevelferd 2.0 – tid for økonomisk lønnsomhet på biologisk akseptable premisser» berører alle som ønsker å være med på å ta laksenæringen ett skritt videre! sier Leif Magne Sunde.

Næringen må gjøre noen radikale grep relatert til fiskevelferd, både hva gjelder regelverk, nødvendige investeringer, standardisering i industrien, men også innenfor produktutvikling mm.

– I en tid med underskudd på laks i markedet og på manges rop om vekst: hvordan skal næringa levere bedre fiskevelferd, øke produksjon per ansatt og redusere produksjonskostnadene? spør Leif Magne Sunde.

Han mener at ett av hindrene som må passeres er å få forståelse for og forankre fiskevelferd i styrerommene.

– Skal status og utvikling innen hudskader og gjelleblødninger sidestilles med økonomiske begrep som CAPEX, OPEX og EBITA, i framtidens investorvurdering av oppdrettsselskaper? Temaet fiskevelferd må simpelthen inn på styrerommene, man må sikre at nye teknologier og metoder ivaretar fisken på en akseptabel måte fra samme dag som de introduseres, legger Sunde til.

Milliardoverskudd og superprofitt gjør at det ikke er penger som mangler for å kunne løfte fiskevelferden, men forståelsen og forankringen til å investere det som må til i praksis!

Konferansen vil stille spørsmål ved hvilke grep som må tas for å komme opp på nivået Fiskevelferd 2.0.

Også myndighetene blir stilt under press når det kommer til spørsmålet om fiskevelferd og det må gjøres fremtidige vurderinger og fremmes tiltak som ikke alltid kan synes enkle.

– En måned før arrangementet dras i gang er det 250 påmeldte, alt standareal for utstillerne er utsolgt, så alt tegner til at dette vil bli et arrangement i god, klassisk TEKMAR ånd! avslutter Leif Magne Sunde.

I forlengelsen av TEKMAR-konferansen arrangeres på slutten av dag 2 et haleheng til tematikken, med egne opplegg fra Patentstyret, Sjøfartsdirektoratet og Bærekraftsportalen.

Program og mer informasjon om TEKMAR 2018, som arrangeres i Trondheim 4. og 5. desember 2018, finner du på www.tekmar.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079