Bærekraft i fokus på K-2019-messen
Når K 2019-messen tar til i Düsseldorf til høsten kommer ett ord til å stå sentralt: Bærekraft!
Dette kom tydelig fram under pre-pressetreffet i Antwerpen, Belgia, som ble arrangert denne uka. Flere av de toneangivende aktørene i plastbransjen – Ineos Styresolutions, Clariant, Perstorp, Sabic, EDMIRE, Ascend og Songwon – deltok på pre-pressetreffet. Alle snakket om bærekraft, miljø og klimaendringer. Det er tydelig at dette er noe som opptar bransjen.
Emballasje til mat er en stor utfordring for bransjen, fordi plasten som brukes er regulert av strenge lover og regler – både i hvert enkelt land, men også fra internasjonale organisasjoner som EU. Likevel jobber flere av aktørene med å utvikle plastmaterialer som blir enda mer bærekraftig også innen dette segmentet.
Plastforsøplingen av havet er ett aspekt som opptar bransjen. Hvordan skal man ikke bare produsere mer miljøvennlig, men også gjøre det slik at plastforbruket kan bli mindre, produktene mindre miljøbelastende og ikke minst hvordan øke levetiden og resirkuleringen av plasten. Dette var noen av de sentrale problemstillingene som kom opp under pressetreffet i Belgia.
- I denne sammenheng er samarbeid helt avgjørende. Vi går derfor ut og inviterer samarbeidspartnere til å gå sammen med oss i å utvikle bærekraftig plastprodukter. Vi har lansert Ecotain, som det nå finnes mer enn 200 ulike produkter av, og som vi ønsker å utvikle videre sammen med samarbeidspartnere, sa bærekraftansvarlig hos Clariant, Lynette Chung. Hun understreket at selskapet hun jobber for er svært opptatt av at plastproduksjonen i framtiden må bli mer bærekraftig og at de ønsker å delta i dette arbeidet.
Ineos Solutions røpet at de som global styren-leverandør, har sterkt fokus på sirkulærøkonomi og at de kommer til å lansere en ny måte å produsere styren på i framtiden.
Svenske Perstorp lanserer nå sin Pevalen Pro, som er en videreutviklinge av Pevalen, som har blitt presntert tidligere. Pevalen er et ikke-ftalat produkt som mykgjør plasten like godt som ftalat. Ftalater har lenge blitt sett på som et svært lite miljøvennlig stoff, men Perstorp mener nå å ha funnet et alternativ.