Snus-mikroplast slenges i naturen
Som følge av økt trafikk blant nordmenn i den norske fjellheimen denne sommeren, er det observert langt flere henslengte porsjonssnus i fjellet. Limet som holder snusposene sammen er av plast, og kan være skadelig for naturen.
Spesielt ille har det vært på Besseggen. Her har det vært usedvanlig mye porsjonssnus å finne langs den velkjente stien, men det er mye som tyder på at Besseggen er ikke unik i så henseende. Økt andel norske fjellturisten denne sommeren kan være en av årsakene til at så mange porsjonssnus er å finne i fjellheimen. Mellom-europeere snuser nemlig ikke – det er det stort sett bare nordmenn (og svensker) som gjør.
Nå melder NRK at porsjonssnus er blitt et stort miljøproblem i fjellheim. En av de som er lei av at folk har kastet porsjonssnusene i naturen er, Ørjan Venås. Han er daglig leder i Gjendeguiden.
– Jeg ser ikke vitsen i at de bare spytter den ut, men de er sikkert drittlei Besseggen da, sier han til NRK.
Han inviterte Sveriges største snusprodusent til Besseggen. Representantene fra denne møtte opp med søppelposer og hansker for å rydde opp. De likte ikke det de så.
I NATUREN: Det er observert usedvanlig mange snusposer på Besseggen i sommer. Posene inneholder lim som blir til mikroplast i naturen. FOTO: SWEDISH MATCH NORGE
Det meste som finnes i porsjonssnus – også kalt snusputer – er nedbrytbart. Men limet som holder snusposene tette inneholder plast, som blir til mikroplast hvis det havner i naturen. Bindemiddelet er nemlig petroleumsbasert. Snusprodusentene jobber med å bytte ut middelet, slik at porsjonssnusen blir mer miljøvennlig.
Hver snusboks inneholder et lokk hvor de brukte snusposene kan legges. Det bør også være alfa og omega for snusende fjellvandrere i Norge.
Uansett så mener snusprodusenten at snusposene ikke skal havne i naturen. For Gjendeguiden er ikke porsjonssnusen farlig bare på sikt på grunn av at det blir mikroplast, men det er også et stygt miljømessig syn å finne så mange porsjonssnus i fjellheimen.
Besseggen er svært utsatt fordi så mange førsteganggåere i fjellheimen nettopp går denne ruta. Mange av disse er snusere, som til vanlig ikke tar seg til fjells. I år gikk 40.000 strekningen fra Memurubu til Gjendesheim, og disse var i all hovedsak norske. Og nordmenn snuser.