23948sdkhjf

Danske konkurrenter går sammen om gjenbruk av vindturbinblader

10 danske prosjektpartnere er blitt tildelt støtte til medfinansiering av forsknings- og utviklingsprosjektet DecomBlades. Dette er et treårig prosjekt, som vil forsøke å danne basis for kommersialisering av gjenbruk av vindturbinblader ved hjelp av bærekraftige løsninger.

Konsortiet bak DecomBlades er Ørsted, LM Wind Power – a GE Renewable Energy business, Vestas, Siemens Gamesa, FLSmidth, Makeen Power, HJHansen Genvindingsindustri, Energy Cluster Denmark, Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.

Til sammen representerer partnerne hele verdikjeden, som kreves for å etablere en gjenbruksindustri for komposittmaterialer – hele veien fra levering, til bearbeiding til implementering.

Et viktig steg mot langsiktig bærekraft

I dag kan 85 til 95 prosent av en vindmølle gjenbrukes, men gjenbruk av komposittmaterialene i turbinbladene er fortsatt en utfordring. På verdensplan er det anslått at 2,5 millioner tonn komposittmaterialer for tiden er i bruk i vindmøller.

John Korsgaard, LM Wind Power senior director of engineering excellence og formann for DecomBlades’ styregruppe sier:

- Vindenergiindustrien er dedikert til å finne en bæredyktig måte å fjerne uttjente vindturbinblader med hensyn til miljø, helse og sikkerhet for arbeidstakere, energiforbruk og omkostninger, og vi har simpelthen ennå ikke løsninger, som oppfyller alle disse kriteriene. For å skape levedyktige, bærekraftige og omkostningseffektive løsninger til gjenbruk av vindturbinblader er det viktig, at komposittmaterialer fra vingene kan inkorporeres i lignende ressursstrømmer og behandles i de samme fasiliteter.

Fokus på hele prosessen

Prosjektet fokuserer på tre spesifikke prosesser: mekanisk knusing av vindmøllevinger slik at materialet kan gjenbrukes i forskjellige produkter og prosesser; bruk av knust vingemateriale til sementproduksjon; samt en metode til å separere komposittmaterialer under høye temperaturer, også kjent som pyrolyse.

Det er målet for DecomBlades-konsortiet å gjøre det slik at Danmark vil ligge i front i etableringen av de verdikjeder for gjenbruk av vindturbinblader, som understøtter en sirkulær økonomi samt å skape arbeidsplasser både i Danmark og globalt innen bærekraftige teknologier.

- På reisen mot et CO2-nøytralt samfunn kan gjenbruk av uttjente materialer og et skifte til alternative materialer i sementproduksjon spille en vesentlig rolle i reduksjonen av CO2-utslipp. DecomBlades-prosjektet fokuserer på gjenbruksteknologier, som kan oppskalere slik at man kan gjenbruke de mengder uttjente vindturbinblader, som vi forventer å se i de kommende 10-år. Vi ser investeringen og dedikasjonen fra dette tverrsektorielle konsortium som det neste steget for å fremme veksten i disse gjenbruksindustrier, sier John Korsgaard.

 

Kilde: Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.2